6,9 details

  • 152 Min
  • Drama
  • Misdaad
  • Italië
  • Frankrijk
  • Verenigd Koninkrijk
152 Min Italië

In de jaren zestig zetten in Rome 3 jonge criminelen met bloedgeld een slimme en meedogenloze organisatie op. Deze manifesteert zich al snel als grote speler in Italië. Maar na verloop van tijd beginnen de machtsverhoudingen binnen de groep verschuiven....

Regie
Michele Placido
Cast
Riccardo Scamarcio, Jasmine Trinca, Pierfrancesco Favino, Kim Rossi Stuart, Anna Mouglalis, Stefano Accorsi, Claudio Santamaria, Elio Germano, Toni Bertorelli, Massimo Popolizio, Francesco Venditti, Stefano Fresi, Roberto Infascelli, Daniele Miglio, Benedito Sicca.
Budget
$ 818.418
Opbrengst
$ 4.851.244
Release
30.09.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Michele Placido | Cast: Kim Rossi Stuart (De Koude), Claudio Santamaria (Dandy), Pierfrancesco Favino (De Libanees), Anna Mouglalis (Patrizia), Stefano Accorsi (Commissaris Scialoja), Jasmine Trinca (Roberta) e.a. | Speelduur: 152 minuten

Als je een flink lange film maakt over een aantal gangsters, waarin hun levens gedurende enkele decennia de revue passeren, moet je eigenlijk wel heel wat in je mars hebben. Je bevindt je namelijk op het terrein van films als The Godfather, door menigeen beschouwd als de beste film aller tijden, en Goodfellas, ook een hooggeëerde titel binnen het genre. Een vergelijking met zulke toptitels is onvermijdelijk én eigenlijk nauwelijks te overleven. Regisseur Michele Placido slaagt daar met Romanzo Criminale dan ook niet in, maar maakt een redelijke genrefilm die ondanks pretenties en ambities in de schaduw van grotere gangsterfilms staat.

Het is echter niet geheel zijn fout te noemen dat de film in het niet valt bij veel genregenoten. Placido werkt met een matig script, en geeft het nog behoorlijk wat flair en stijl mee, alsmede een bekwame cast. Toch lukt het hem niet om er echt een goede film van te maken. Het script is een adaptatie van een boek van Giancarlo de Cataldo, dat dezelfde titel als de film draagt. Eigenlijk vreemd, want 'romanzo criminale' betekent ‘misdaadroman’. Literaire kwaliteiten heeft de film echter nauwelijks; ironisch genoeg werden het boek juist veel filmische kwaliteiten toegedicht.