Brick

Brick (2005)

A detective story.

Brick is een film noir die zich afspeelt op een hedendaagse middelbare school. T

6,9 details

  • 110 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Mystery
  • Thriller
  • Verenigde Staten
110 Min Verenigde Staten

Brendan is bewust een outsider op school. Hij wil niets te maken hebben met het sociale circuit en heeft een afkeer tegen de onderlinge competitie en geldingsdrang binnen de veelbesproken subgroep. Wanneer zijn vriendin en medestander in eenzaamheid, Emiliy, hun liefdesrelatie verbreekt om zich bij de populaire groep aan te sluiten, is zijn hart gebroken. Enkele maanden later ontvangt hij een paniektelefoontje van Emily waarin ze smeekt om zijn hulp. De volgende morgen vindt Brendan haar dood. Hij besluit zich aan te sluiten bij de groep om zo opheldering over haar moord te krijgen. Zijn onderzoek leidt hem tot meerdere verdachte personen, die allemaal een vreemde rol binnen de groep vervullen. Hij moet echter het vertrouwen van de criminele groepsleider The Pin zien te winnen om zo achter de ware reden van de moord op zijn grote liefde te komen....

Regie
Rian Johnson
Cast
Richard Roundtree, Lukas Haas, Joseph Gordon-Levitt, Noah Fleiss, Meagan Good, Matt O'Leary, Brian J. White, Lucas Babin, Nora Zehetner, Emilie de Ravin, Noah Segan, Jonathan Cauff, Reedy Gibbs, Tracy Wilcoxen, Ari Welkom.
Budget
$ 475.000
Opbrengst
$ 3.919.254
Release
30.01.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Rian Johnson | Cast: Joseph Gordon-Levitt (Brendan), Nora Zehetner (Laura), Lukas Haas (The Pin), Noah Fleiss (Tugger), Matt O’Leary (The Brain), Emilie de Ravine (Emily) | Speelduur: 110 minuten Jaar: 2005

Brick is een zeldzaam fenomeen: een film die iets toevoegt aan een nagenoeg uitgestorven genre en het daarmee op unieke wijze doet herleven. Brick is namelijk een film noir pur sang, maar wel op een geheel eigen manier. Debuterend schrijver-regisseur Rian Johnson transporteert zorgvuldig de sfeer, personages en dialoog van de Amerikaanse film noir uit de jaren ’40 naar een modern middelbareschoolmilieu in Zuid-Californië. Daarmee creëert hij een speciaal en licht absurd wereldje met eigen taal en regels, zoals dat alleen in films kan bestaan, en een bijzonder fijn stukje cinema.

Brendan is op het eerste oog een doodgewone, ietwat sullige jongen van een jaar of zestien, met licht krullend haar dat over zijn brilletje komt zetten. Maar daarachter gaat een harde, berekenende en gedecideerde detective schuil, met een rappe tong, bijna even snelle vuisten en een hoge pijngrens. Deze komt in actie na een zeer vaag, paniekerig telefoontje van zijn verdwenen ex-vriendin Emily, die hem enkele maanden geleden verliet om op te trekken met de plaatselijke sociale elite. Om er achter te komen wat zij met haar vreemde woorden bedoelde, gaat Brendan op onderzoek uit met behulp van zijn enige vriend, The Brain.