Tom yum goong

Tom yum goong (2005)

Vengeance knows no mercy.

Tony Jaa is terug! En hoe.

6,4 details

  • 108 Min
  • Actie
  • Misdaad
  • Drama
  • Thriller
  • Thailand
  • Verenigde Staten
  • Hongkong
108 Min Thailand

Kam is een eenvoudige dorpeling die de uitdaging van zijn leven aangaat. Hij en zijn vader bezitten twee olifanten die ze trainen om uiteindelijk op te mogen treden voor de koning van Thailand. Wanneer een Thaise misdaadbende de olifanten steelt en verkoopt aan Australië, heeft Kam geen andere keuze dan te infiltreren in de bende om de olifanten terug te krijgen. Zelfs met de hulp van de Thaise politieman Mark en de Thaise Pla, die in Sidney woont, vecht Kam een ultiem zwaar gevecht tegen gangsterbaas Madame Rose en haar gevaarlijke handlangers....

Alt titel
The Protector
Regie
Prachya Pinkaew
Cast
Nathan Jones, Wannakit Sirioput, Eddie Vee, Bongkoj Khongmalai, Johnny Nguyen, Ron Smoorenburg, Phetthai Vongkumlao, Tony Jaa, Pumwaree Yodkamol, Damian de Montemas, Brice Stratford, John Ladalski, Xing Jing, Lateef Crowder, Jon Foo, David Asavanond, Sotorn Rungruaeng, Amonphan Gongtragan, Nutdanai Kong, Dean Alexandrou, Tony Chu, Don Ferguson, Ann Hu, John Lamond Jr., Ric Lawes, Andrew Lawton, Erik Markus Schuetz, Heinz Ollesch, Daniel O'Neill, David Ussawanon, Xing Jin, Jintana Arromyen.
Budget
$ 6.000.000
Opbrengst
$ 27.165.581
Release
11.08.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Prachya Pinkaew | Cast: Tony Jaa (Kham), Petchtai Wongkamlao (Mark), Bongkoj Khongmalai (Pla) e.a. | Speelduur: 109 minuten | Jaar: 2005

Wat hebben we er lang op moeten wachten. Sinds de Thaise première in augustus 2005 werd de internationale release van Honour of the Dragon steeds opnieuw uitgesteld. Misschien heeft dat aan de titel en de lengte van de film gelegen, want over beide aspecten zijn door distributeurs lange discussies gevoerd. In Thailand werd de film uitgebracht als Tom yum goong, de naam van een Thaise soep, maar omdat die titel te onduidelijk zou zijn en er geen consensus bestond over een betere naam, werd de film uitgebracht onder uiteenlopende titels zoals The Protector, Warrior King en Ong-Bak 2. Ook over de lengte is men niet tot overeenstemming gekomen, zodat in de Verenigde Staten een verkorte versie van slechts anderhalf uur te zien is, terwijl de film in Nederland de volle 108 minuten behoudt. Gelukkig wordt het wachten ruim beloond, want in Honour of the Dragon is Tony Jaa wederom in bloedvorm.

De dertigjarige Tony Jaa begon pas in 1997 als stuntman en is sindsdien overal uitgeroepen tot dé nieuwe belofte van de martialartsfilm. Zo wordt Jaa nu al genoemd in het rijtje Bruce Lee, Jackie Chan en Jet Li, al zal de toekomst uit moeten wijzen of de aimabele Thai dat waar zal kunnen maken. Tot nog toe heeft hij pas enkele titels op zijn naam staan, waarvan Ong-Bak: Muay Thai Warrior veruit de belangrijkste is. Daar liet hij de wereld voor het eerst echt kennis maken met zijn kunsten en dat zijn er nog al wat: al in de eerste paar scènes zien we hem zonder enige trucages enorm gecompliceerde trappen uitdelen en met gestrekte benen door een heuse autoband springen om uiteindelijk een gestolen Boeddhabeeld terug te krijgen.