Nachtrit

Nachtrit (2006)

A man who gets himself involved in a dead-end, life-altering conflict, who has to fight for his and his loved ones' freedom and loses everything in the process.

6,8 details

  • 90 Min
  • Drama
  • Nederland
90 Min Nederland

Wanneer de jonge taxichauffeur Dennis in de hoop zijn droom te verwezenlijken, zichzelf tot zijn nek toe in de schulden steekt, raakt hij niet alleen verstrikt in een crimineel netwerk maar verliest hij ook alles wat hem lief is. Er ontvlamt in hem een allesverzengend wraakgevoel. Oorlog in de straten van Amsterdam.

Regie
Dana Nechushtan
Cast
Fedja van Huêt, Peggy Jane de Schepper, Hans Kesting, Bas Keijzer, Jaap Spijkers, Jeroen Willems, Mohammed Chaara, Frank Lammers, Lukas Dijkema, Martijn Oversteegen, Henk Poort, Fred Schrijber, Bob Schrijber, Zita de Quay, Ko van den Bosch.
Release
12.10.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Dana Nechushtan | Cast: Frank Lammers (Dennis van der Horst), Fedja van Huêt (Marco van der Horst), Peggy Jane de Schepper (Elize van der Horst) e.a. | Speelduur: 90 minuten Jaar: 2006

De kreet “het gaat goed met de Nederlandse film” weergalmt al door Utrecht zodra het aantal geslaagde titels van eigen makelij tijdens het Nederlands Film Festival op één hand te tellen is. De oogst van 2006 is mager in aantal, maar ongekend sterk in kwaliteit. Met de internationale allure van Verhoevens Zwartboek doen we weer een serieuze gooi naar de Oscar, Ik Omhels Je Met 1000 Armen had een gebrek aan evenwicht, maar kende enkele hartverscheurende passages en Ober was Van Warmerdams verrukkelijke terugkeer naar de zwartgallige polderfilm. Het Gouden Kalf had echter moeten gaan naar Nachtrit. Goede films laten je als kijker vaak verward achter. Dit is er zo eentje.

Als tijdens de concurrentiestrijd in de taxibranche na het afschaffen van het vergunningenstelsel de gemoederen hoog oplopen en chauffeurs elkaar vloekend (en er wordt wat afgevloekt in Nachtrit) in de haren vliegen, voelen we geen greintje sensatie. Dit is geen gelikt gefilmd Amsterdam als onderwereldstad vol fotogenieke gangstertypes. Na zo’n scène rest alleen de pijn van verse wonden. Zulke tastbare grimmigheid is zeldzaam in Hollandse producties. Lek, geïnspireerd op de IRT-affaire, kwam aardig in de buurt, maar je bleef de figuurlijke lens zien. Wie enkel geweld verwacht heeft het mis. Het beeld van chauffeur Dennis (Frank Lammers voor wie één Gouden Kalf te weinig is), vermoeid en onrustig achter het stuur, is al eindeloos boeiend op zichzelf. In één oogopslag zien we een man die zowel introvert als driftig is, een man wiens innerlijke demonen direct voelbaar zijn, maar van wie te betwijfelen valt of hij ze de baas is.

videotrailers & clips