Ober (2006)

6,6 details

  • 97 Min
  • Komedie
  • Nederland
  • België
97 Min Nederland

Edgar werkt als ober in Het Westen, een matig lopend restaurant met een groot aquarium. Zijn vrouw is chronisch ziek, hij heeft bijzonder veel last van zijn buren, zijn vriendin doet vaak behoorlijk moeilijk en op het werk wordt hij door zijn klanten als vuil behandeld. Op een gegeven moment is Edgar zijn leven spuugzat en besluit maatregelen te treffen. Hij gaat verhaal halen bij Herman, de scenarioschrijver van zijn leven.

Regie
Alex van Warmerdam
Cast
Fedja van Huêt, Thekla Reuten, Pierre Bokma, René van 't Hof, Karina Smulders, Alex van Warmerdam, Leny Breederveld, Ariane Schluter, Porgy Franssen, Jaap Spijkers, Mark Rietman, Waldemar Kobus, Togo Igawa, Sylvia Poorta, Kees Prins, Lyne Renee, Bert Bunschoten, Joop Admiraal, Peter Drost, Aat Ceelen, Jakop Ahlbom, Martine Berghuijs, Loek Beumer, Marc van Warmerdam, Jan Jaap Janssen, Sofie van Dijk, Stephan Legand.
Release
28.09.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Alex van Warmerdam | Cast: Alex van Warmerdam (Edgar), Ariane Schluter (Victoria), Thekla Reuten (Suzie) e.a. | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2006

Zelf omschrijft schrijver, regisseur en acteur Alex van Warmerdam zijn zesde speelfilm als een reactie op zijn vorige film Grimm, waarin Jacob Derwig en Halina Reijn naar Spanje vluchten nadat ze door hun vader zijn achtergelaten in het bos. Grimm kent weinig dialoog en de meeste scènes zijn buiten op locatie geschoten. Met Ober keert Van Warmerdam terug naar de meer hermetische stijl van Abel, zijn met een Gouden Kalf bekroonde debuut uit 1986, dat zich kenmerkt door een nadruk op interieur en absurdistische dialoog. Ook in zijn nieuwste speelt de regisseur zelf de hoofdrol. Hij speelt ober Edgar, een ongelukkige man van vijftig die letterlijk verhaal gaat halen bij zijn schepper: de schrijver van zijn levensverhaal.

Alex van Warmerdam haalt in zijn film- en theaterwerk steevast de tragiek van zijn immer tobbende personages naar voren door ze absurde dingen te laten zeggen en doen. Toch zijn het vaak heel herkenbare reacties, die juist door intonatie en timing die typische Van Warmerdamcombinatie van hilariteit en mededogen oproepen. In Ober zit direct aan het begin al zo'n voorbeeld als Edgar het hele restaurant in zijn eentje bedient omdat collega Walter niet van het toilet af wil komen. Als Edgar een biefstukje op de grond laat vallen, schuift het pardoes onder de deur de wc in. Zijn reactie: "Joh, geef die entrecote eens een duwtje", waarna hij hem teruglegt om aan de klant te serveren.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Ober Nieuwsberichten

Laatste reacties

B0ris

"...Zeer origineel script alleen (zoals hierboven ook word vermeld) niet heel goed uitgewerkt. Ze hebben......"

LuCos

"...[quote=BdR]Het verhaal lijkt volgens mij nogal op "Stranger Than Fiction", ook uit 2006.. toeval?[/q......"

BdR

"...Het verhaal lijkt volgens mij nogal op "Stranger Than Fiction", ook uit 2006.. toeval?..."

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Ober

acties