The Proposition (2005)

This land will be civilized.

Verwacht geen revolutionaire western, maar de setting en morele ambiguïteit van personages maken de film uniek.
play

7,1 details

  • 104 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Western
  • Australië
  • Verenigd Koninkrijk
104 Min Australië

In de Australische outback in de 19e eeuw worden de outlaw Charlie Burns en zijn jongere broer Mikey gevangen genomen. De Britse sheriff Morris Stanley doet Charlie een voorstel: hij kan Mikey van de galg redden als hij zijn oudere broer Arthur opspoort en uitlevert. Met reden, want Arthur is een sadistische moordenaar waar zelfs de autoriteiten doodsbang voor zijn

Regie
John Hillcoat
Cast
Guy Pearce, Ray Winstone, Noah Taylor, Danny Huston, David Gulpilil, David Vallon, Bryan Probets, Oliver Ackland, Richard Wilson, Robert Morgan, Jeremy Madrona, Jae Mamuyac, Daniel Parker, Mick Roughan, Shane Watt.
Budget
$ 2.000.000
Opbrengst
$ 1.900.725
Release
06.10.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: John Hillcoat | Cast: Guy Pearce (Charlie Burns), Ray Winstone (Captain Stanley), Emily Watson (Martha Stanley), John Hurt (Jellon Lamb) e.a. | Speelduur: 104 minuten | Jaar: 2005

Wie bekend is met het werk van musicus en schrijver Nick Cave, weet dat de beste man van zwartgalligheid houdt. Zijn songteksten zijn grimmig, vol moord en doodslag en doorspekt met macabere humor. Ook in zijn boek ‘En de ezelin zag de engel’, moeten personages het regelmatig op de meest gruwelijke manieren ontgelden. Maar behalve duister, is het werk van Cave vaak ook heel beeldend, kleurrijk en dynamisch. De stap naar scriptschrijver is dan ook helemaal niet zo vreemd. De Australische western The Proposition, waarvoor Cave eerst alleen de soundtrack zou maken, maar uiteindelijk ook voor het script tekende, draagt onmiskenbaar zijn handtekening; een hoop zweterige en stoffige ranzigheid en gewelddadig van de eerste tot de laatste minuut.

Verwacht geen revolutionaire western; op veel fronten volgt The Proposition de gebaande paden van zijn Amerikaanse tegenhangers. Maar het zijn de setting - het uitgestrekte Australië van de negentiende eeuw - en de morele ambiguïteit van de personages die de film uniek maken. Het verhaal: na de moord op een koloniale familie worden twee van de drie gebroeders Burns – Charlie en Mike – opgepakt door de lokale sheriff, Captain Stanley. De oudste broer én bendeleider, Arthur, is voortvluchtig. Captain Stanley doet Charlie een voorstel: Charlie moet Arthur binnen negen opzoeken en ombrengen, anders zal de jongste broer van het stel – Mike – het moeten bekopen met zijn leven. Niet zozeer een voorstel dus, als wel chantage. We volgen Charlie op zijn zoektocht naar Arthur, die hem door de desolate vlaktes van de Australische outback voert. De vraag is natuurlijk of Charlie het leven van zijn oudere broer zal nemen om zijn jongere broer te sparen.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Sangroid

"...Sja, beetje wel......"

Thiver

"...[quote=Breug]Verkeerde synopsis[/quote] En dat is nog zwak uitgedrukt. ;)..."

Breug

"...[quote=Filmtotaal]The Proposition is een romantisch en spannend drama met Kenneth Branagh, Madeline......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Proposition

acties