Requiem (2006)

6,7 details

  • 93 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Duitsland
93 Min Duitsland

Michaela groeit op in een diep religieus gezin in het zuiden van Duitsland. Ondanks haar zware epilepsie smacht ze ernaar haar ouderlijk huis te verlaten en te gaan studeren. Maar op de universiteit heersen andere normen dan thuis, en door de vrijheid en vriendschap die ze daar tegenkomt gaat Michaela twijfelen aan haar geloof in God, haar familie en zichzelf. Ondertussen worden haar epileptische aanvallen frequenter en heftiger, hoewel de oorzaken hiervan onduidelijk zijn. Omdat Michaela bang is dat ze naar huis zal worden gestuurd besluit ze hulp te zoeken bij een priester die haar vermoedens bevestigd: ze is bezeten. Haar nieuwe schoolvrienden proberen haar te overtuigen psychiatrische hulp te zoeken, maar ze slagen er niet in door de religieuze en morele overtuigingen van Michaela heen te komen, en uiteindelijk hebben ze geen andere keus dan haar aan haar lot over te laten....

Regie
Hans-Christian Schmid
Cast
Burghart Klaußner, Sandra Hüller, Imogen Kogge, Johann Adam Oest, Anna Blomeier, Irene Kugler, Eva Loebau, Jens Harzer, Nicholas Reinke, Walter Schmidinger, Stefan Müller-Doriat, Friederike Adolph.
Release
20.10.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Hans-Christian Schmid | Cast: Sandra Hüller (Michaela), Burghart Klaußner (Karl), Anna Blomeier (Hanna) e.a. | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2006

"Ik ben bang" waren naar verluidt de laatste woorden van het Duitse meisje Anneliese Michel. Ze stierf in 1976 op 23-jarige leeftijd na jaren van veronderstelde demonische bezetenheid. Op basis van haar leven werd vorig jaar de zeer gefictionaliseerde verfilming The Exorcism of Emily Rose gemaakt, die zich vooral richtte op de rechtszaak tegen haar ouders en de twee priesters die de duiveluitdrijvingen verrichtten. De in eigen land veelvuldig onderscheiden filmmaker Hans-Christian Schmid brengt nu een zwaarmoedige, van iedere opsmuk gespeende verfilming van het drama zoals dat in het gezin Michel moet hebben plaatsgevonden voorafgaand aan het exorcisme.

Anneliese heet in Requiem Michaela Klingler. De film pikt de draad van haar onfortuinlijke leven op vlak voordat ze haar ouderlijk huis verlaat om te gaan studeren. Ze heeft dan al jaren van medisch onderzoek achter de rug, waarbij geen fysieke oorzaak voor haar aanhoudende aanvallen werd gevonden. Hoewel Michaela in arren moede medicijnen tegen epilepsie voorgeschreven krijgt, schrijft ze haar aanvallen zelf toe aan demonen die haar verbieden om te bidden. Voor haar diepgelovige ouders geldt het gebed juist als enige oplossing voor haar lijdensweg en vooral Michaela's moeder verzet zich hevig tegen de wens van haar dochter om te gaan studeren in de grote, goddeloze stad. Haar vader, een sterke rol van Burghart Klaußner, steunt Michaela daarentegen wel in haar keuze en bezorgt haar een kamer in een studentenhuis.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Tarkus

"...Meningen kunnen verschillen, dat bewijst deze film en zijn remake ervan. Ik vind deze film niet zo......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Requiem

acties