Enfant endormi, L'

6,3 details

  • 94 Min
  • Drama
  • België
  • Marokko
94 Min België

In het noordoosten van Marokko wacht Zeinab, op haar pasgetrouwde man. Zelf is ze in verwachting van een kind. Terwijl ze wacht, wiegt ze de foetus in slaap. Tijd verstrijkt, maar haar man keert niet terug.

Regie
Yasmine Kassari
Cast
Rachida Brakni, Mounia Osfour, Nermine Elhaggar, Fatna Abdessamie, Khamsa Abdessamie, Issa Abdessamie, Mimoun Abdessamie, Driss Abdessamie, Rabie Kassari, Driss Belkasmi, Mohamed Abdessamie, Mohamed Mokhtari, Hadda Abdessamie, Siham Darghal, Halima Driss.
Release
10.09.2004
Release DVD
05.05.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Yasmine Kassari | Speelduur: 95 minuten | Cast: Mounia Osfour (Zeinab), Rachida Brakni (Halima), Nermine Elhaggar (Siham) e.a. | Jaar: 2004

De 34-jarige cineaste Yasmine Kassari is al veelvuldig onderscheiden voor haar debuut, waarin ze het weinig opbeurende leven schetst van vier generaties vrouwen op het platteland van Marokko. Zij leven daar niet alleen zonder elektriciteit, stromend water maar ook in afwezigheid van hun echtgenoten. Die zijn, op de bejaarden en een verdwaalde schaapsherder na, vertrokken naar het Europese vasteland om werk te vinden. De achtergebleven vrouwen rest in het dorre woestijnlandschap weinig anders dan te wachten op hun terugkeer.

L'Enfant Endormi opent ondubbelzinnig met een vrouwelijke blik als we door de sluier van de bruid Zeinab even met haar meekijken. We zien de feestelijke voorbereidingen van haar huwelijk, maar veel plezier zal zij daar niet aan beleven. Dat is de bruid namelijk niet gegund, want die moet mooi zijn en haar mond houden. We zijn hier ver van de moderne, westerse samenleving in het rurale Marokko beland, waar traditie allesbepalend is. Het leven ligt vast in ondoorgrondelijke rituelen en bijgeloof, die van moeder op dochter en van vader op zoon worden doorgegeven.