Filles du botaniste, Les

6,8 details

  • 105 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Frankrijk
  • Canada
105 Min Frankrijk

China tijdens de jaren '80. Nog niet alle taboes zijn verdwenen. <br>Min, een jonge wees gaat studeren bij een befaamd botanist. Deze leeft op een verlaten eiland dat hij heeft getransformeerd tot een luxueuze tuin. Zijn dochter An, die het beu is haar leven in eenzaamheid en afzondering te slijten, kijkt dan ook vol verwachting uit naar de komst van de studente. Al snel ontwikkelt de vriendschap tussen de dames zich tot een sensuele, gecompliceerde en verboden relatie. Nu ze niet meer zonder elkaar kunnen leven bedenken Min en An steeds gevaarlijkere regelingen om hun verhouding voort te kunnen zetten....

Regie
Sijie Dai
Cast
Chu Hung, Nhu Quynh Nguyen, Mylène Jampanoï, Xiao Ran Li, Ling Dong Fu, Wei-chang Wang, Nguyen Van Quang, Linh Thj Bich Thu, Phuong-Thanh, Tuo Jilin, Dinh Xuang Tung, Vuong Trach Vu, Drieu Van Chau, Yang Jun, Lê Tung Linh.
Budget
$ 3.910.000
Release
26.04.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Sijie Rai | Cast: Mylène Jampanoï (Min Li), Xiao Ran Li (Cheng An), Ling Dong Fu (Mr. Chen), Wei-chang Wang (Dan) | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2006

De Aziatische cinema slaat in het westen doorgaans alleen aan als er martial-artstechnieken uit de kast worden getrokken óf als de regisseur Wong Kar Wai heet. Uiteraard hebben vooruitstrevende filmmakers uit bijvoorbeeld communistisch China veel meer in petto. Met The Chinese Botanist’s Daughters doet Sijie Rai een dappere poging om dat te laten zien. Uiteindelijk slaagt de film echter meer als liefdesdrama dan als maatschappijkritisch protest.

Centrale thema’s zijn verboden liefde en het verlangen naar acceptatie: bekend terrein voor de gemiddelde westerse dramafilm, maar gelet op de homoseksuele en oriëntaalse invalshoek is The Chinese Botanist’s Daughters veel meer dan een dertien-in-een-dozijn tearjerker. Naar Chinese maatstaven is dit een gewaagd verhaal te noemen: een jong meisje gaat in de leer bij een excentrieke botanist die op een eilandje vlakbij de stad woont en wordt verliefd op de dochter van haar nieuwe leermeester. De liefde blijkt wederzijds en de twee proberen hun relatie geheim te houden, maar als het bloed kruipt waar het niet gaan kan, worden ze al snel geconfronteerd met de vooroordelen van hun conservatieve omgeving. De geïsoleerde ligging van de tuin symboliseert de dromerige situatie waarin Min Li en An zich bevinden: ze weten dat hun geaardheid niet geaccepteerd wordt, maar ze kunnen tegelijkertijd rustig en ongestoord genieten van hun ontluikende seksualiteit. Storende factor zijn - hoe kan het ook anders - de mannen. De door mannen gedomineerde Chinese maatschappij, waarin de vrouw wordt geacht haar man met volledige toewijding te gehoorzamen, krijgt een flinke trap in het kruis.