Paha maa

Paha maa (2005)

In the end things work out for the best for all of us.

7,3 details

  • 130 Min
  • Drama
  • Finland
130 Min Finland

Een vals briefje van vijfhonderd euro brengt een kettingreactie van 'slechte daden' teweeg en vormt de verbinding tussen de verschillende episodes en kriskras door elkaar lopende verhaallijnen.Een literatuurdocent neemt ontslag, raakt aan de drank en jaagt zijn stuurloze zoon Niko het huis uit. Niko print vanaf de computer van zijn vriend Tuomas een vals biljet van vijfhonderd euro, dat via via terechtkomt bij de nietsvermoedende Isto. Deze komt daardoor in de problemen, steelt een dure auto van een garage en geeft op zijn beurt 'het kwaad' weer door. Wie met het verdoemde geldbiljet in aanraking komt wordt onherroepelijk meegezogen in een spiraal van geweld....

Alt titel
Frozen Land
Regie
Aku Louhimies
Cast
Saara Pakkasvirta, Sulevi Peltola, Pertti Sveholm, Jasper Pääkkönen, Mikko Leppilampi, Pamela Tola, Petteri Summanen, Matleena Kuusniemi, Mikko Kouki, Samuli Edelmann, Pekka Valkeejärvi, Susanna Anteroinen, Niklas Hellakoski, Emilia Suoperä, Jonathan Kajander.
Budget
$ 2.000.000
Release
14.01.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Aku Louhimies | Cast: Jasper Pääkkönen (Niko), Mikko Leppilampi (Tuomas), Pamela Tola (Elina) e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2005

Alhoewel Aki Kaurismäki nog altijd wordt gezien als de enige representant van de Finse cinema is de Finse film springlevend. Mondjesmaat verkrijgt een aantal Finse films zelfs internationale distributie. In tegenstelling tot ons Nederlanders zijn de Finnen buitengewoon te porren voor hun nationale cinema en in eigen land behalen hun eigen films enorme bezoekersaantallen. Zo was Frozen Land bijvoorbeeld de op twee na best bezochte film in 2005. Ter vergelijking: in datzelfde jaar bungelde De Kameleon 2 als best bekeken Nederlandse film onderaan onze eigen toptien.

Natuurlijk wil de Finse filmindustrie ook over de landsgrenzen naam en faam verwerven, dus doen ze er alles aan om hun producties te slijten aan buitenlandse distributeurs. Frozen Land werd derhalve ingestuurd naar vele filmfestivals, van Hongkong tot New York, en is uiteindelijk uitgebracht in een tiental landen, waaronder nu ook Nederland. Regisseur Louhimies baseerde zijn film op het verhaal Forged Coupon van Tolstoj over de destructieve kracht van het kwaad. Bij Louhimies vormen een ontslag en een vals bankbiljet het uitgangspunt van een reeks met elkaar verbonden levens van doodnormale Finnen die zonder uitzondering ten prooi vallen aan rampen en tegenspoed.

videotrailers & clips