Old Joy

Old Joy (2006)

7,2 details

  • 76 Min
  • Drama
  • Verenigde Staten
76 Min Verenigde Staten

Twee oude vrienden, Mark en Kurt, komen samen om te camperen in de bergen nabij Portland. Kurt is degene die nog steeds doet waar hij zin in heeft, terwijl de serieuzere Mark een relatie heeft en samen met deze vriendin een kind verwacht. Tijdens dit campeeruitje wordt de vriendschap tussen Mark en Kurt op de proef gesteld.

Regie
Kelly Reichardt
Cast
Daniel London, Will Oldham, Tanya Smith, Robin Rosenberg, Keri Moran, Autumn Campbell, Steve Doughton, Matt McCormick, Darren Prolsen, Jillian Wieseneck.
Budget
$ 300.000
Release
01.01.2006
Release DVD
07.12.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Kelly Reichardt | Cast: Daniel London (Mark), Will Oldham (Kurt) e.a. | Speelduur: 76 minuten

Oorspronkelijk verschenen in boekvorm, heeft regisseur Reichardt Old Joy verfilmd tot een contemplatieve, betrekkelijk korte film over de alledaagse problemen van twee eind-dertigers. Bijna zonder dialoog worden de omstandigheden geschetst, waarin de mannen op dat moment verkeren en waar ze ontevreden over zijn. Door veel stiltes en lange shots van de zwijgende Kurt en Mark wordt een gevoel opgeroepen van verloren zijn, van geleefd worden en meer kwesties van het type ik-ben-volwassen-maar-voel-me-niet-zo. De film is geschoten op 16 mm, maar wordt uit geldgebrek vertoond in high definition.

Mark wordt door zijn vriend Kurt gevraagd om samen de bergen bij Oregon in te trekken om er even helemaal uit te zijn. Op weg naar Kurt's huis en aan het einde van de trip weer terug luistert Mark naar Air America, een politieke radiozender en een van de weinige liberale, niet-conservatieve politieke geluiden van de laatste tijd. Daarmee vergelijkt Reichardt de impasse van de mannen met de situatie van de Verenigde Staten, waarin het liberale geluid wordt overstemd door conservatieve, christelijke stromingen. Zoals Kurt en Mark er tijdens hun korte trip in de bergen achter komen dat ze te weinig grip hebben op hun leven en ze hun eigen stem meer willen laten horen, zo zegt de regisseur zich te voelen in haar eigen land ten opzichte van the powers that be.

videotrailers & clips