Olivier etc. (2006)

6,9 details

  • 90 Min
  • Drama
  • Nederland
90 Min Nederland

Olivier noemt zichzelf een statistisch wonder. Hij is bijna 27, terwijl de artsen hebben voorspeld dat hij met zijn aangeboren hartafwijking niet veel ouder dan 25 zou worden. Olivier lijkt niet te lijden onder de dreiging van een vroege dood; hij is een feestbeest met een tomeloze energie,en leeft met de dag. Totdat nieuwe medische technologie het mogelijk maakt hem te genezen en een nieuwe toekomst ineens voor hem openligt. Iedereen is dolblij, maar Olivier weet zich geen raad met de verwachtingen en verantwoordelijkheden die nu ineens zijn deel zijn.

Regie
Sander Burger
Cast
Kees Hulst, Dragan Bakema, Olga Zuiderhoek, Hans Dagelet, Bart Klever, Maria Kraakman, Ria Eimers, Sarah Jonker, Guusje Eybers, Joop Admiraal, Roel Kyvelos, Noël Keulen, Bob Wind, Jasper van Overbrugge.

Filmtotaal Recensie

Regie: Sander Burger | Cast: Dragan Bakema (Olivier Berger), Maria Kraakman (Carola), Hans Dagelet (Vader Berger) e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2006

”Je bent een ongelooflijke lul!” bijt de mooie Carola haar nieuwe vriendje Olivier toe nadat ze voor de tweede keer zijn gaan stappen. Dit speelfilmdebuut van regisseur Sander Burger is al flink op weg als Carola je op dat moment de woorden uit de mond neemt door eindelijk eens de waarheid tegen hoofdpersoon Olivier te zeggen. Het is namelijk een ongelooflijke lul en nog een egoïstische, destructieve ook. Extra frustrerend is het dat hij nog medelijden opwekt ook vanwege zijn medische conditie. Olivier mist een hartkamer en heeft niet lang meer te leven.

Volgens zijn dokter heeft Olivier een levensverwachting van 25 jaar. Hij is inmiddels al bijna 27 en noemt zichzelf spottend een statistisch wonder. Regisseur Burger kwam tot zijn personage door een gesprek dat hij voerde met een jongen met dezelfde afwijking die niet ouder zou worden dan dertig. Toen hij werd afgewezen voor een harttransplantatie reageerde de jongen vreemd genoeg opgelucht: hij was zijn hele leven al naar het einde toe aan het werken, waardoor de hoop op een mogelijk herstel alle zekerheden waarop hij zijn leven had ingericht, juist in de war schopte.

Laatste reacties

Teasy

"...Somber, extreem, slaapverwekkend en nogal maf -- maar het idee was leuk :P maar bijna al het acte......"

onzehans

"...Niemand?..."

Olivier etc.

acties