Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii

6,9 details

  • 106 Min
  • Drama
  • Roemenië
  • Frankrijk
106 Min Roemenië

De zeventienjarige Eva wordt, nadat ze ervan beschuldigd is opzettelijk een buste van Ceausescu te hebben vernield, naar een hervormingsinstituut gestuurd. Daar ontmoet ze Andrej, zoon van een dissident. Samen beramen ze plannen om de Donau over te zwemmen en het communistische Roemenië te ontvluchten. Intussen houdt Eva's kleine broertje dictator Ceausescu persoonlijk verantwoordelijk voor de vluchtplannen van zijn zus; met enkele schoolvriendjes bedenkt hij zijn eigen daad van verzet....

Alt titel
The Way I Spent The End Of The World
Regie
Catalin Mitulescu
Cast
Carmen Ungureanu, Valentin Popescu, Mircea Diaconu, Florin Zamfirescu, Jean Constantin, Doroteea Petre, Timotei Duma, Ionut Becheru, Grigore Gonta, Nicolae Praida, Marius Stan, Marian Stoica, Corneliu Tigancu, Cristian Vararu.
Release
15.09.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Catalin Mitulescu | Cast: Dorotheea Petre (Eva), Timotei Duma (Lalalilu), Marius Stan (Tarzan) Christian Vararu (Andrei) | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2006

In dit Roemeense coming-of-ageverhaal leren we dat het leven in Roemenië onder het bewind van Ceausescu zeker geen pretje was, maar ook dat universele problemen én geneugten van ieders leven iets boeiends kunnen maken. Beginnend regisseur Mitulescu wist niemand minder dan Martin Scorsese en Wim Wenders te overtuigen van de kwaliteiten van zijn script en levert met een klein steuntje in de rug van beide heren een interessante en oprechte film af over een zeer belangrijke historische periode die in de filmwereld nogal onderbelicht is gebleven.

De zeventienjarige Eva wordt naar een hervormingsinstituut gestuurd nadat ze ervan beschuldigd is een beeld van Ceausescu te hebben omgestoten. Samen met haar idealistische klasgenoot Andrej besluit ze uit Roemenië te vluchten door de Donau over te zwemmen. Intussen beleeft Eva’s jongere broertje grote avonturen in zijn persoonlijke missie Roemenië te bevrijden hoewel hij voortdurend wordt opgehouden door mysterieuze meisjes en het gespeel met zijn vriendjes.