The Last King of Scotland

The Last King of Scotland (2006)

Charming. Magnetic. Murderous.

Forest Whitaker eist in elk shot de aandacht op als de charmante maar moorddadige en paranoïde dictator Idi Amin en is tegelijk charmant en angstaanjagend.
play

7,4 details

  • 121 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigd Koninkrijk
121 Min Verenigd Koninkrijk

In de jaren zeventig, ten tijde van de regeerperiode van dictator Idi Amin, reist de jonge Schotse Dr. Garrigan met een medische missie naar het voor hem willekeurige land Oeganda. Garrigan is toevallig ter plaatse wanneer Amin gewond raakt tijdens een ongeluk. Amin, onder de indruk van Garrigans getoonde moed en besluitvaardigheid, verzoekt hem zijn persoonlijke arts en adviseur te worden. Aanvankelijk is Garrigan vereerd om deze positie te bekleden, maar al snel raakt hij verstrengeld in het web van de wrede praktijken van deze politieke leider. Hij probeert zijn fouten te herstellen en levend Oeganda te verlaten....

Regie
Kevin Macdonald
Cast
Forest Whitaker, Adam Kotz, Kerry Washington, Gillian Anderson, Simon McBurney, James McAvoy, David Oyelowo, Abby Mukiibi Nkaaga, Barbara Rafferty, Stephen Rwangyezi, Sam Okelo, Sarah Nagayi, Chris Wilson, Dr. Dick Stockley, David Ashton.
Budget
$ 6.000.000
Opbrengst
$ 48.027.970
Release
18.10.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Kevin McDonald | Cast: Forest Whitaker (Idi Amin), James McAvoy (Nicholas Garrigan), Kerry Washington (Kay Amin) e.a. | Speelduur: 121 minuten | Jaar: 2006

In de westerse cinema gebeurt het zelden dat een verhaal dat zich op Afrikaanse bodem afspeelt vanuit het perspectief van een zwarte vrouw of man wordt verteld. De hoofdpersoon is bijna altijd een blanke, die meestal ook nog eens uit West-Europa of Noord-Amerika komt. Anders wordt er vanuit westerse landen geen geld uit het laatje getrokken om de film te financieren. Deze postkoloniale blik op Afrika wil nog wel eens clichématig uitpakken, maar levert soms uitstekende films op, zoals het recente The Constant Gardener of zoals nu The Last King of Scotland.

In The Last King of Scotland worden de verschillende kanten van de zwarte Oegandese dictator Idi Amin belicht vanuit het oogpunt van een blanke Europese buitenstaander. Amin was een legende in zijn tijd, een charismatische en charmante lolbroek die zowel in Oeganda als daarbuiten direct geliefd was en geloofd werd, toen hij in 1971 door een militaire coup de macht greep en een betere toekomst en snelle verkiezingen beloofde. Maar die verkiezingen bleven uit tijdens zijn acht jaar durende dictatuur, en van die betere toekomst kwam ook niks terecht. Naarmate de jaren zeventig verstreken kwamen naast de vriendelijke uitstraling en clownerie ook steeds meer de paranoia, bloeddorst en moordlust van Amin naar voren.

videotrailers & clips