Paprika (2006)

This is your brain on anime.

Door de wat vlakke en afstandelijke personages mist Paprika de spanning die het zou moeten hebben, maar door prachtige animaties en een inventieve droomsequentie is de film de moeite waard.

7,5 details

  • Animatie
  • Mystery
  • Sci-Fi
  • Japan

Atsuko Chiba is een psychiatrice die geavanceerde technologie hanteert om het brein van haar patiënten te doorgronden. Ze leidt een dubbelleven als Paprika, een high-tech detective die dezelfde technologie gebruikt om te achterhalen wat er in de gedachten omgaat van de mensen die ze zoekt. Wanneer de technologie echter gestolen wordt moet Paprika er snel achteraan, aangezien de hele stad in een golf van psychologische instabiliteit verkeert.

Regie
Satoshi Kon
Cast
Kôichi Yamadera, Akio Ôtsuka, Yuri Lowenthal, Michael Forest, Megumi Hayashibara, Satoshi Kon, Mitsuo Iwata, Yasutaka Tsutsui, Doug Erholtz, Cindy Robinson, Satomi Koorogi, Hideyuki Tanaka, David Lodge, Brian Beacock, Toru Emori, Tôru Furuya, Katsunosuke Hori, Shinichirô Ôta, Rikako Aikawa, Daisuke Sakaguchi, Paul St. Peter, Ethan Murray.
Opbrengst
$ 944.915
Release
21.10.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Kon Satoshi | Cast (stemmen): Hayashibara Megumi, Emori Toru, Hori Katsunosuke, Furuya Toru e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2006

Kon Satoshi begon zijn carrière ooit als cartoonist. Sinds eind jaren ’90 maakt hij Japanse animatiefilms, maar wel in genres die je normaliter haast nooit in animatie ziet. Perfect Blue was een thriller, Millennium Actress een nostalgisch drama en Tokyo Godfathers een komische kerstfilm inclusief de daarbij gebruikelijke sentimenten. Zijn nieuwste geesteskind is net als zijn vorige films fantastisch geanimeerd, misschien nog wel beter dan zijn vorige werk, en doet qua stijl denken aan Miyazaki’s Spirited Away. Het plot en genre is echter wel wat ‘traditioneler’ voor de Japanse animatie.

De mengeling van science fiction en fantasy gaat over een team van wetenschappers dat een machine heeft uitgevonden waarmee zij in andermans dromen kan indringen en die kan opnemen om later terug te kunnen kijken. Het was de bedoeling dat deze uitvinding in de psychiatrie gebruikt zou worden, maar als drie van de vier prototypes gestolen wordt en het team één voor één in hun dromen worden uitgeschakeld, barst de hel los. En die hel houdt in dat werkelijkheid en droom in elkaar over gaan lopen en de wereld dreigt opgeslokt te worden door een oude, kale vent.

Paprika

acties