Death Wish

Death Wish (1974)

Vigilante, city style -- Judge, Jury, and Executioner

Reviews (1)

MovieMazzter

Avatar

Nog niet zo lang geleden de remake van Deathwish gezien met Bruce Willis in de hoofdrol. Een film die met matige kritieken werd ontvangen, maar die ik als actiefilm wel kon waarderen alhoewel Bruce de laatste tijd rollen wel erg nonchalant en relaxed invult.
Dit origineel (de eerste in een franchise van 5 met Charles Bronson) had ik al heel lang niet meer gezien. Probleem is natuurlijk dat je (nu) mijlenver ziet aankomen wat er gaat gebeuren. Dat was in 1974 tot op zekere hoogte ook zo maar een eerste kijkbeurt in 1974 is moeilijk te vergelijken met een hernieuwde kennismaking in 2020.

Het draait allemaal om Paul Kersey, een architect die ooit in de Koreaanse oorlog diende als hospik omdat hij gewetensbezwaren had. Dit past niet echt bij het type Charles Bronson, maar goed. In dit eerste deel van Deathwish wordt het verhaal rustig en langzaam opgebouwd. Een gelukkig gezin dat plotseling getroffen wordt door een misdaad waarbij de vrouw wordt mishandeld (en in het ziekenhuis sterft) en dochter wordt verkracht. Paul Kersey wordt door zijn baas even naar Arizona gestuurd voor werk en om wat bij te komen. Heel erg toevallig is zijn zakenrelatie daar een wapenfanaat die hem bij afscheid een wapen cadeau doet. Bij terugkeer in NY wordt Paul Kersey te pas en te onpas geconfronteerd met geweld en misdaad op straat en neemt het recht in eigen hand.

De kijker wordt op zijn wenken bedient in deze klassieke wraakfilm. Charles Bronson zoals we hem graag zien. De film verveelt geen moment en als actie wraakfilm is het zeker een goede film. Ik waardeer de film nu met 7/10