Zidane, un portrait du 21e siècle

Reviews (1)

Nar

Avatar

Nee, voor voetballiefhebbers is dit PERTINENT geen aanrader. Voetballiefhebbers willen, zoals de voetballers het zelf vaak zeggen, 'sprekende voeten zien', overzicht hebben en vanuit 17 verschillende invalshoeken een actie van 1 en dezelfde persoon zien.
Van niks van dit alles valt te genieten. Slechts het bovenlijf van Zidane is vanuit 17 verschillende camerastanden te bewonderen en dan alleen als hij min of meer stil staat of langzaam over het veld slentert. Van die paar weergaloze acties, die hij maakte deze wedstrijd is vrijwel niks te zien.
Een paar zinnetjes verschijnen zo af en toe als een soort van commentaar van Zidane zelf, hetgeen dan doet vermoeden dat er iets aan zit te komen. Niks van dit alles; er wordt niks mee gedaan.

'Zidane' kan alleen maar gewaardeerd worden door kunstliefhebbers die hier de 'kunst' van kunnen inzien (en ik vermoed dat dit er niet zo gek veel zijn). Voor mij is voetbal ook kunst. Daar zag ik bijna NIKS van terug in deze film. Voor mij is de hamvraag voor de producenten van 'Zidane': waarom hebben ze hem gebruikt, als het hen niet om het voetbal ging?
Was het goedkope marketing?
Wat mij betreft hadden ze ook een voetballer van Getafe, Real Vallalodid etc. kunnen gebruiken.

Een film , waarvan ik hoopte dat het een soort van eerbetoon zou zijn aan de meester, is een grote sof van een in mijn ogen stel mislukte kunstenaars. Jammer en hoe paradoxaal het ook mag klinken: de titel dekt de lading niet!