Jimmy Rosenberg: The Father, the Son & the Talent

7,7 details

  • 77 Min
  • Documentaire
  • Muziek
  • Nederland
77 Min Nederland

De zigeunerjongen Jimmy Rosenberg zit nog op de basisschool als hij furore maakt als de gedoodverfde opvolger van gitaarlegende Django Reinhardt. Zijn virtuositeit is ongekend en een gouden toekomst ligt in het verschiet. Als Jimmy's vader acht jaar achter de tralies gaat, verliest het gezin zijn vaste structuur en raakt ook Jimmy het spoor bijster. Drugsverslaafd jaagt hij de miljoenen erdoor en raakt hij het contact met zijn kinderen en hun moeders kwijt. Jimmy, nu vijfentwintig, lijkt uit een diep dal op te klimmen. Zijn vader komt na acht jaar vrij en kan zich weer over hem ontfermen. Zijn talent is onverminderd en misschien is een doorstart toch nog mogelijk.

Regie
Jeroen Berkvens
Cast
Jimmy Rosenberg.

Filmtotaal Recensie

Regie: Jeroen Berkvens | Cast: Jimmy Rosenberg, Macky Rosenberg, Stochelo Rosenberg e.a. | Speelduur: 77 minuten | Jaar: 2006

Uitzonderlijk getalenteerd, maar buitengewoon snel en rigoureus afgegleden. Gitaarvirtuoos Jimmy Rosenberg speelde al vanaf zijn negende op allerlei podia over de hele wereld als dé beloofde opvolger van Sintizigeunergitarist Django Reinhardt, maar raakte alles kwijt door zijn nog altijd aanhoudende drugsverslaving. Jeroen Berkvens maakte een liefdevol en schrijnend portret van een vergooid talent.

Sinds de dagen van de Belgische gitarist Django Reinhardt (1910-1953) is niemand dichter in de buurt van diens talent gekomen dan Sintizigeuner Jimmy Rosenberg. Als jongetje speelde hij in de formatie The Gipsy Kids tijdens televisieoptredens en internationale jazzfestivals de sterren van de hemel. In een eerbetoon aan de grote Django speelde Jimmy op zijn elfde in het hoofdstedelijke Concertgebouw zelfs een duet met Django’s vaste compagnon, de jazzviolist Stéphane Grappelli. En op zijn negentiende ligt de hemel al helemaal voor hem open als hij een contract tekent bij Sony Classical voor een slordige 1,7 miljoen euro.