Rush Hour 3 (2007)

This summer they're kicking it in Paris bigger time then ever

Reviews (1)

Glennekeeeee

Avatar

De Rush Hour-films zijn éen van mijn guilty pleasures. Chan heeft in bijna al zijn Hollywood-producties wel een amerikaanse collega aan zijn zijde maar de combinatie met Chris Tucker vond ik toch wel de beste. Alleen al de move in de eerste film waarin ze beiden dansen is een memorabel fragment dat anno 2015 nog op de lachspieren werkt. Dat de eerste vaak de beste is, is ook in deze reeks niet anders. Het was best fris, geinig in elkaar gestoken, een mooie balans tussen actie, komedie en verhaal en de actie zelf was zeker vermakelijk. Maar we gaan het vooral hebben over deel 3, het (voorlopige) slotakkoord van deze franchise.

Dat Bret Rattner eigenlijk nog niet veel memorabele films heeft gemaakt (buiten deze reeks) zegt natuurlijk al veel. Velen van zijn films zijn vaak vermakelijk, visueel mooi maar verhaaltechnisch vaak niet in balans. Rush Hour 3 mag zich eigenlijk bij dat rijtje voegen, maar door de voorgeschiedenis van de personages staat hij toch een trapje hoger. De eerste minuten beloven nochtans véél goeds. Een zeer leuke openingsscène gekoppeld aan een vermakelijke actiescène waarin beide hoofdpersonages zich van hun gekende kant tonen én prachtig in beeld gebracht. Daarna zakt de film wat in. Het blijft wel vermakelijk maar het voelt meer aan als een aaneenschakeling van sketches en daardoor is de opbouw van het verhaal wel heel pover. De schrijvers wisten ook niet goed waar naar toe volgens mij. Ze halen oude bekenden terug, steken er eigenlijk een dramatische verhaallijn in maar willen toch vooral leunen op doldwaze komische situaties. Ook in die komische situaties zit vaak niet écht een balans. Waar het in het eerste deel vooral Tucker is die de lachsalvo's moet oprakelen is het in het tweede deel vooral Chan die dat mag doen wat dan weer contra staat op de verhaallijn die aan de gang is. Een afwisseling had mooier geweest of wat meerdere combi-momenten had de film toch nét wat beter gemaakt. Ook het verhaal zelf stelt écht wel zeer weinig voor en is zo voorspelbaar dat zelfs kinderen van 6 jaar de twists al zien aankomen.

Het lijkt nu of Rush Hour eigenlijk een blamage slotnoot is van deze reeks maar dat is zeker niet waar. De combi Chan-Tucker blijft heerlijk en ze hebben er duidelijk plezier in gehad (getuige de credits maar ook in de film zelf), de actie is vaak mooi in beeld gebracht en toch overzichtelijk en de opeenstapeling van sketches zorgen zeker voor voldoende salvo's. Ook de finale in Parijs is wel een toppertje, misschien wel de beste van de reeks. Geen enkele hollywood productie heeft volgens mij de eiffeltoren zo sterk benut en het zorgt voor een heerlijk einde van deze reeks.


Rush Hour 3 is een aangenaam slot van de trilogie. Gesteund door de sterke combinatie van de twee hoofdrolspelers, een voldoende hoeveelheid komische situaties en een schitterende finale maken van Rush Hour 3 zeker niet de beste van de reeks, maar alsnog een ontzettend vermakelijke actiekomedie.

6,5/10