Manufactured Landscapes

6,7 details

  • 80 Min
  • Documentaire
  • Canada
80 Min Canada

Manufactured Landscapes is een documentaire over het werk van de Canadese fotograaf<br>Edward Burtynsky. Zijn bijzondere foto's van industriële landschappen zijn opgenomen in de collecties<br>van de vijftien grootste musea ter wereld waaronder The National Gallery of Canada, la Bibliothéque<br>Nationale de Paris, the Museum of Modern Art en het Guggenheim Museum in New York. Burtynsky zoekt<br>in zijn werk de raakvlakken op tussen industrie en natuur door rauwe industriële landschappen te<br>fotograferen op een manier waarop pure schoonheid en de menselijke conditie zichtbaar worden. In<br>Manufactured Landscapes volgt de kijker Burtynsky terwijl hij manufactured landscapes, ruimtes vol<br>fabrieken, mijnen, dammen en milieuparken overal ter wereld, fotografeert. In deze documentaire wordt Burtynsky gevolgd tijdens zijn reis door China waarbij hij de gevolgen van de massale industriële revolutie van het land fotografeert.<br>

Regie
Jennifer Baichwal
Cast
Edward Burtynsky.
Opbrengst
$ 240.239
Release
09.09.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Jennifer Baichwal | Cast: Edward Burtynsky e.a. | Speelduur: 80 minuten | Jaar: 2006

In onze constante zoektocht naar vooruitgang eigent de mens zich natuurlijke landschappen toe en vervormt die tot industriële, gefabriceerde landschappen: een moedwillige creatie in naam van de ontwikkeling van onze eigen soort. De Canadese fotograaf Edward Burtynsky legt zich al jarenlang toe op het vastleggen van somber stemmende overblijfselen van onze zucht naar vooruitgang: geëxploiteerde kolenmijnen, vervuilde rivieren, bergen van onbruikbare computeronderdelen, olievelden en immense fabriekshallen.

De documentaire Manufactured Landscapes volgt Burtynsky gedurende een werkbezoek in Azië. Met name China is als lage lonenland dat relatief laat industrialiseerde een uitgelezen plek om artificiële landschappen vast te leggen. Zo varen er dagelijks enorme schepen de Chinese havens binnen met gerecycled materiaal vanuit de hele wereld, waarna een container vol computeronderdelen met schroevendraaiers tot op het laatste minuscule onderdeeltje uit elkaar worden geprutst en op enorme bergen belanden. En in die bergen is Burtynsky geïnteresseerd.