Control (2007)

Debuut van Anton Corbijn straalt klasse uit en heeft een indrukwekkende cast.
play

7,6 details

  • 121 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Muziek
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
  • Australië
  • Japan
121 Min Verenigd Koninkrijk

Ian Curtis wil aan het verstikkende leven in een klein Engels stadje in de seventies ontsnappen. Net als zijn muzikale idolen David Bowie en Iggy Pop, sluit hij aan bij een band. Zijn muzikale ambities werpen al gauw vruchten af. De angsten en gevoelens die zijn muziek voeden, beginnen echter al snel aan hem te knagen. Ian verzaakt zijn rol als echtgenoot en vader van een dochter omwille van een nieuwe liefde en de groeiende aspiraties van zijn band. Die spanning speelt zijn gezondheid parten. Bovenop zijn schuldgevoel en depressie krijgt hij ook nog eens af te rekenen met epilepsie. De man bezwijkt onder het gewicht dat op zijn schouders rust en wordt verteerd door zijn gekwelde geest.

Regie
Anton Corbijn
Cast
Toby Kebbell, Alexandra Maria Lara, Sam Riley, Samantha Morton, Joe Anderson, Harry Treadaway, Craig Parkinson, Richard Bremmer, Matthew McNulty, James Anthony Pearson, Robert Shelly, Andrew Sheridan, Martha Myers Lowe, David Whittington, Tanya Myers.
Opbrengst
$ 8.159.508
Release
26.09.2007

Filmtotaal Recensie

Regie: Anton Corbijn | Cast: Sam Riley (Ian Curtis), Samantha Morton (Debbie Curtis), Annik Honore (Alexandra Maria Lara) | Speelduur: 119 minuten | Jaar: 2007

Control komt dicht bij de kern van Ian Curtis’ veel te korte leven. In de film wordt de oprichter en zanger van Joy Division gevolgd, een van de meest invloedrijke bands die aan het eind van de jaren zeventig actief waren. De nadruk ligt daarbij op zijn persoonlijke demonen en niet op het muzikale aspect. Deze insteek wijkt af van de norm, maar werkt inspirerend. Het is echter vooral de inkadering van het beeld (in passend zwart-wit) en de indrukwekkende prestaties van Samantha Morton en nieuwkomer Sam Riley die van Control een aannemelijke en ontroerende film maken.

Ian Curtis wil loskomen van zijn Engelse arbeidersmilieu en begint, geïnspireerd door zijn rockhelden David Bowie en Iggy Pop, een bandje. Al snel volgt succes en Joy Division is een feit. Het succes groeit en na een korte periode wordt de formatie gebombardeerd tot ‘het geluid’ van het moment. Op het thuisfront gaat het echter minder voortvarend: Ian is al op zeer jonge leeftijd met zijn jeugdliefde Deborah getrouwd met wie hij ook een dochter heeft. Zijn veelvuldige afwezigheid en aanhoudend geklooi met groupie Annik houdt de gemoederen flink bezig. Dit uit zich bovendien in steeds heftiger wordende epilepsieaanvallen. Naar aanleiding van een traumatische ervaring, waarin een meisje dat hij aan het helpen was een aanval krijgt, schreef Curtis het liedje ‘She’s Lost Control’. Kort daarop krijgt ook hij zelf een epileptisch insult. Deze last en angst houden Ian volledig in zijn greep.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Control Nieuwsberichten

Laatste reacties

MovieMazzter

"...Nog niet gezien en ik vraag me direct af waarom deze films altijd zo laat worden geprogrammeerd. Jam......"

baas

"...[quote=El Chivo]Da's geen spoiler, maar algemene kennis (zou je eventueel ook kunnen afleiden uit de......"

baas

"...[quote=Tarkus] Daarom ook dat ik dit een zeer goede film vond die veel duidelijkheid brengt in het......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Control

acties