The Bird Can't Fly

5,9 details

  • Drama
  • Nederland
  • Zuid-Afrika
  • Ierland
Nederland

Melody keert terug naar Fairlands om de begrafenis bij te wonen van haar dochter June, van wie ze meer dan een decennium geen levensteken heeft ontvangen. Het woestijnstadje blijkt opgeslokt door het oprukkende zand. Bovendien wordt ze geconfronteerd met een tien jaar oude kleinzoon, River. Melody besluit haar kleinzoon mee te nemen, maar daartegen verzet hij zich. Hij heeft een ambitieus plan, waarin het fokken van de struisvogels die hij en zijn moeder plachten te voederen, een centrale rol speelt. River's vader Scoop, een luie popmuzikant en postbode van het stadje, wil dat Melody zo snel mogelijk weer vertrekt, alleen al omdat hij iets te verbergen heeft... Na een reeks confrontaties begrijpt Melody wat er gaande is. Als een zandstorm Melody en River ten slotte samenbrengt, wordt zij geconfronteerd met een aantal pijnlijke gebeurtenissen uit het verleden, waardoor zij beiden in staat zijn tot beter begrip van elkaar en het bouwen aan een nieuwe toekomst.

Regie
Threes Anna
Cast
Barbara Hershey.
Release
03.01.2008

Filmtotaal Recensie

Regie: Threes Anna | Cast: Barbara Hershey (Melody), Tony Kgoroge (Scoop), Yusuf Davids (River), e.a. | Speelduur: 89 min. | Jaar: 2007

The Bird Can’t Fly is een psychologisch drama met af en toe een licht surrealistisch sfeertje en de nodige symboliek. De titel alleen al is op meerdere manieren te interpreteren, maar concreet slaat het op de struisvogels die een belangrijke rol spelen in deze film. De vogels werden speciaal getraind voor hun bijdrage en naar verluidt is dit de eerste speelfilm ooit waarin een mannelijke struisvogel voorkomt. Het is maar dat je het weet.

Op een kwade dag krijgt Melody, een strenge keukencheffin, het bericht dat June, haar dochter van wie ze al meer dan tien jaar geen levensteken meer heeft ontvangen, is overleden. Ze besluit af te reizen naar Fairlands (Zuid-Afrika) om haar enige kind de laatste eer te bewijzen. Bij aankomst blijkt dat het eens zo welvarende mijnstadje bijna volledig is bedolven onder het oprukkende woestijnzand en nog slechts door een handjevol mensen wordt bevolkt. Tevens komt Melody erachter dat ze een kleinzoon River blijkt te hebben. De tienjarige jongen is de leider van en kinderbende die het ambitieuze plan heeft om struisvogels te vangen en die als rijdieren te gebruiken in de strijd tegen andere bendes. Zijn vader Scoop is de plaatselijke postbode, parttime muzikant en lapzwans. Melody kan het niet over haar hart verkrijgen om haar kleinzoon in deze uitzichtloze toestand achter te laten en besluit hem mee te nemen om hem zodoende een betere toekomst te bieden. Maar de nogal onaangepaste River heeft daar absoluut geen zin in. Er ontstaat een hevige strijd tussen de twee die zijn climax vindt tijdens een zware zandstorm.