Persepolis

Persepolis (2007)

Mooie animatiefilm over een klein meisje dat een vrouw wordt.
play

8,1 details

  • 96 Min
  • Animatie
  • Biografie
  • Drama
  • Oorlog
  • Frankrijk
  • Verenigde Staten

Het verhaal over Marjane die op 9-jarige leeftijd in Iran wordt geconfronteerd met de Islamitische Revolutie. De fundamentalisten dwingen de vrouwen tot het dragen van sluiers en zetten velen gevangen. Ondanks deze sociale terreur weet Marjane toch punk, Iron Maiden en Abba te ontdekken en later wordt ze door haar ouders naar Oostenrijk gestuurd om daar veilig naar school te gaan. Hoewel ze er na verloop van tijd geaccepteerd wordt, besluit ze toch terug te gaan naar het tyrannieke bewind van Iran, omdat het simpelweg als haar thuis voelt, en besluit daar haar mening te blijven ventileren over wat ze ziet.

Regie
Vincent Paronnaud
Marjane Satrapi
Cast
Catherine Deneuve, Sean Penn, Chiara Mastroianni, Iggy Pop, Danielle Darrieux, Jean-François Gallotte, Mathias Mlekuz, Simon Abkarian, Arié Elmaleh, Tilly Mandelbrot, Gabrielle Lopes, François Jerosme, Stéphane Foenkinos, Gena Rowlands, Gabrielle Lopes Benites, Sophie Arthuys, Lexie Kendrick.
Budget
$ 7.300.000
Release
27.06.2007

Filmtotaal Recensie

Regie: Marjane Satrapi & Vincent Paronnaud | Cast: (stemmen) Chiara Mastrioanni (Marjane ‘Marji’ Satrapi), Catherine Deneuve (Moeder), Danielle Darrieux (Oma), Simon Abkarian (Vader) e.a. | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2007

Tijdens het afgelopen Internationale Film Festival Rotterdam won animatiefilm Persepolis de publieksprijs, waarbij het films als No Country For Old Men en The Darjeeling Limited achter zich liet. Het was de eerste keer dat een animatiefilm zo populair was bij het publiek van Rotterdam. Nu is dat misschien niet representatief voor het Nederlandse filmpubliek, maar het is toch een teken dat animatiefilms eindelijk serieuzer worden genomen in ons land. Het begint eindelijk door te dringen dat er op dit gebied méér gemaakt wordt dan kinder- of familiefilms van Walt Disney, en dat is een goede zaak.

Natuurlijk timmert de Japanse anime al jaren aan de internationale weg, maar deze is toch voornamelijk naar de culthoek gedirigeerd en bereikte op Spirited Away na nooit echt een groot publiek. Persepolis raakte in Rotterdam duidelijk meer snaren, en het is te hopen dat dit succes in de rest van het land uitgebouwd zal worden. Want naast goed geanimeerd is Persepolis gewoon een sterke film, waarin zware onderwerpen met humor en relativeringsvermogen worden benaderd en geschiedenislessen slim in het verhaal zijn verweven.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Persepolis Nieuwsberichten