Tricks

Tricks (2007)

7,0 details

  • 95 Min
  • Drama
  • Polen
95 Min Polen

Tricks vertelt het verhaal van het zesjarige jochie Stefek dat in een Pools provinciestadje woont met zijn grote zus en moeder. Vader is jaren geleden weggelopen en op de dag dat de film begint meent Stefek zijn vader te herkennen op het plaatselijke stationnetje. In warme tonen schildert hij vervolgens het leven op het Poolse platteland, gezien door Stefeks vroegwijze ogen: zus Elka probeert vooruit te komen, haar vriend Jerzy heeft een oogje op de wulpse Violka, en zijn moeder probeert het gezin draaiende te houden.

Alt titel
Sztuczki
Regie
Andrzej Jakimowski
Cast
Grzegorz Stelmaszewski, Tomasz Sapryk, Damian Ul, Ewelina Walendziak, Rafal Guzniczak, Iwona Fornalczyk, Joanna Liszowska, Andrzej Golejewski, Simeone Matarelli, Krzysztof Lawniczak, Roman Baranowicz, Kasia Koleczek, Dorota Wierzbicka-Matarelli, Krystyna Dmochowska, Maciej Stepniak.
Release
01.01.2007

Filmtotaal Recensie

Regie: Andrzej Jakimovski | Cast: Damian Ul (Stefek), Ewelina Walendziak (Elka), Rafal Guzniczak (Jerzy), Tomas Sapryk (vader), Iwona Fornalczyk (moeder), Joanna Liszowska (Violka) | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2007

Beelden van een dwalend zesjarig jongetje dat soms naast en soms op het spoor spelletjes speelt, blijven je bij na het zien van Tricks. Cirkelende duiven weerkaatsen hypnotiserend het zonlicht in een strakblauwe lucht boven de daken van het vervallen provinciale Poolse dorpje als we de wijdogige Stefek naast het spoor zien liggen. Hij stelt zichzelf belangrijke vragen: vallen speelgoedsoldaten om door het voorbijrazen van de trein en komen papa en mama vandaag weer bij elkaar? Bij allebei de vragen is het wachten op de trein de oplossing.

“De eerste jaren van je leven zijn cruciaal voor je vorming”, vertelt regisseur Andrzej Jakimovski. “Deze film is opgedragen aan mijn zus die me vroeger op de kledingkast zette zodat ik geen brokken kon maken.” Tricks houdt het midden tussen een sfeerportret van een arbeidersdorp en de bitterzoete ondernemingen van een adolescente tiener en haar broertje met zijn twee pratende stokken.