African Bambi (2007)

Bambi for real

6,7 details

  • 77 Min
  • Documentaire
  • Familiefilm
  • Nederland

African Bambi vertelt het verhaal van de jonge gazelles Tomi, Grant en Imp die worden geboren op de wonderschone vlakte van Tanzania. Te midden van miljoenen wildebeesten en zebra's en onder het oog van hun liefhebbende en beschermende moeders groeien de gazelles op. Zij hebben nog veel te leren voordat zij volwassen sterke gazelle zijn en gevaar ligt continu op de loer. Vanuit het perspectief van Tomi, Grant en Imp maken we kennis met de dieren op de vlakte en de dieren van de migratie.

Regie
Alan Miller
Cast
Loes Luca, Traudel Haas.
Release
14.10.2007

Filmtotaal Recensie

Regie: Alan Miller | Cast: (stemmen van) Loes Luca/Traudel Haas (Giraffe) | Speelduur: 77 minuten | Jaar: 2007

Anders dan de titel doet vermoeden, is African Bambi géén animatiefilm, heeft hij géén duidelijk verhaal en gaat hij zelfs niet over een hertenkalf zoals Walt Disneys originele Bambi uit 1942. Nee, deze moderne variant voert ons naar de uitgestrekte Serengetivlakten van Tanzania in oostelijk Afrika. Via de stem van een aldaar verblijvende giraffe – voor de gelegenheid ingesproken door Loes Luca – worden we deelgenoot van de geboorte, kindertijd en de vroege jeugd van drie gazellen, of preciezer twee gazellen en een impala: Grant, Tomi en Imp.

Misschien raadt u het al, maar het betreft hier een natuurdocumentaire, en wel van de productiemaatschappij die eerder verantwoordelijk was voor de mooie en tevens in het Serengetipark geschoten natuurfilm Serengeti Symphony. De kleurrijke muzikale begeleiding heeft echter plaatsgemaakt voor een menselijke stem als verteller; niet ongebruikelijk bij natuurdocumentaires. Ook niet ongebruikelijk is dat een bekendheid uit het humorgenre zijn persoon of stem hiervoor leent, zoals Michael Palin of John Cleese, getuige de grote voorbeelden van bijvoorbeeld de BBC. Hier echter is de bijdrage van de verteller – de giraffe Luca – gereduceerd tot het geestelijk niveau van de Fabeltjes Krant. Door de woordkeuze die ronduit infantiel is en op zijn best bedoeld is om de kleuters bij de les te houden, én door gebrek aan humor en spitsvondigheid rijst het vermoeden dat dit nu juist de doelgroep is waar de makers zich met hun film op richten. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, maar het stelt wel bijzondere eisen aan de bioscooprelease en geeft beperkingen bij distributie.

videotrailers & clips