Maison, La

Maison, La (2007)

5,9 details

  • 95 Min
  • Drama
  • Frankrijk
95 Min Frankrijk

LA MAISON vertelt het verhaal van Malo, een vader van drie kinderen die midden in een scheiding verwikkeld is. Per toeval ontdekken hij en z’n vriend Rémi na een feestje een huis dat te koop staat op het Franse platteland. In het leegstaande huis vindt Malo een brief van een klein meisje aan haar vader. La Maison vertelt tevens het verhaal over de twee jonge zusjes die noodgedwongen het huis moeten verkopen en daarmee de herinneringen aan hun kindertijd in hun huis verloren zien gaan.

Regie
Manuel Poirier
Cast
Sergi López, Florence Darel, Bérénice Bejo, Barbara Schulz, Guillaume de Tonquédec, Bruno Salomone, Cécile Rebboah, Luc Bernard, Bastien Telmon, Sam Desarmegnin, Juliette Poirier, Léo Poirier, Tom Méziane, Julie Judd, Philippe Mangione.
Release
22.08.2007

Filmtotaal Recensie

Regie: Manuel Poirier | Cast: Sergi Lopez (Malo), Bruno Salomone (Rémi), Bérénice Béjo (Cloé) e.a. | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2007

Sinds zijn debuut uit 1984 analyseert schrijver-regisseur Manuel Poirier de breekbaarheid van mensen en hun fragiele onderlinge relaties. In films als Western en Chemins de Traverse houdt de Peruaan een vergrootglas boven het klein menselijk leed en tracht op die manier de mechanieken erachter bloot te leggen. Of hij daarin slaagt, hangt af van de individuele kijker, want maar al te vaak wordt hem verweten uitermate saaie, banale films te maken. Ook in La Maison, alweer zijn negende samenwerking met de Spaanse acteur Sergi Lopez, richt Poirier zich op een alledaags thema: het tevergeefs vasthouden aan herinneringen.

Sergi Lopez speelt de rol van Parijzenaar Malo, een vader die midden in een echtscheiding zit en op een punt in zijn leven is gekomen waarop hij vele belangrijke keuzes moet, maar niet durft te maken. Ook nu hij zijn oude leventje moet afsluiten, laat hij steeds opnieuw anderen de beslissingen voor hem nemen en komt hij er maar niet toe om een daadwerkelijke stap vooruit te zetten. Niet voor niets staat hij in de openingsscène met zijn kinderen maar te wachten en te wachten om de straat over te steken. In La Maison staat echter niet Malo, maar een huis centraal. Tijdens een autorit door het platteland zien Malo en zijn vriend Rémi een oud huis te koop staan, dat ze na inspectie allebei wel zouden willen kopen.