Lemon Tree

Lemon Tree (2008)

An analogy on the Gaza strip wall.

Realistisch vormgegeven drama van de hand van de Israëlische cineast Eran Riklis.
play

7,1 details

  • 106 Min
  • Drama
  • Israël
  • Duitsland
  • Frankrijk
106 Min Israël

Sinds de dood van haar man leeft Salma van de bescheiden opbrengsten van haar citroenbomen. Wanneer de Israëlische minister van defensie en zijn echtgenote haar buren worden, eist de geheime dienst dat de plantage citroenbomen om veiligheidsredenen verdwijnt. Salma weigert echter de schadevergoeding die door de minister wordt voorgesteld en besluit met de hulp van haar advocaat de zaak voor het Israëlische Hooggerechtshof te brengen.

Alt titel
Etz Limon
Regie
Eran Riklis
Cast
Hiam Abbass, Makram Khoury, Ali Suliman, Amos Lavi, Doron Tavory, Rona Lipaz-Michael, Tarik Kopty, Amnon Wolf, Smadar Jaaron, Danny Leshman, Hili Yalon, Linon Banares, Jamil Khoury, Yair Lapid, Loai Nofi, Ayelet Robinson, Erat Sarout, Michael Warshaviak, Amnon Volf, Amos Tamam, Makram Khoury.
Release
08.02.2008

Filmtotaal Recensie

Regie: Eran Riklis | Cast:Hiam Abbass (Salma Zidane), Ali Suliman (Ziad Daud), Rona Lipaz-Michael (Mira Navon), Doron Tavory (Israel Navon, minister van Defensie) | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2008.

Een enorme massa mensen. Doodskisten die als houten vlotten over deze menigte deinen. Hysterisch schreeuwende familieleden die worden verscheurd door woede en verdriet. Deze beelden staan op het netvlies gebrand als het gaat om het conflict tussen Israël en Palestina. Met Lemon Tree is het gelukt om deze altijd aanwezige strijd aangrijpend bloot te leggen op microniveau; dat van ruzie met de buren.

Het verhaal is geregisseerd, geschreven én geproduceerd door de Israëlische filmmaker Eran Riklis van wiens hand het veelgeprezen The Syrian Bride afkomstig is. Lemon Tree vertelt over de fictieve Israëlische minister van Defensie Israel Navon en diens knappe echtgenote Mira, die zijn verhuisd naar de grens van Israël met de Westbank. Ze worden buren van de Palestijnse weduwe Salma Zidane die na de dood van haar man samen met haar trouwe werknemer Ali moet zien te overleven van haar citroenbomen en een kleine bijdrage van haar zoon uit Amerika. Om de veiligheid van Israel en Mira te kunnen garanderen, wordt Salma door de Israëlische rechtbank de toegang tot haar bomen en daarmee haar bron van inkomsten en herinneringen aan het verleden ontzegd. De verontwaardiging die dit opwekt bij de kijker is de voortstuwende kracht van deze film. Een hysterische massa wekt empathie, een kwetsbare Palestijnse weduwe schept een band.

videotrailers & clips