The Children of Huang Shi (2008)

War made them orphans, one man made them legends

Roger Spottiswoode zorgt voor een integere Chinese film met Hollywoodachtige tranentrekkerij.
play

6,2 details

  • 125 Min
  • Drama
  • Oorlog
  • Australië
  • China
  • Duitsland
  • Verenigde Staten
125 Min Australië

Verborgen voor het Japanse leger werkt de Britse journalist Hogg in een Chinees jongensweeshuis ten tijde van de Japanse overheersing in 1937. Als de oorlog het weeshuis toch bereikt, onderneemt Hogg met behulp van de moedige Australische verpleegster Lee Pearson en een Chinese vrijheidsstrijder Yun een enorme voettocht dwars door China om de jongens in veiligheid te brengen.

Regie
Roger Spottiswoode
Cast
Jonathan Rhys Meyers, Radha Mitchell, Yun-Fat Chow, Michelle Yeoh, Anastasia Kolpakova, Shinichi Takashima, Guang Li, Yuelong Fang, Sciichiro Hashimoto, Xing Mang, Imai Hideaki, Matt Walker, Lin Ji, Ruixiang Zhu, Ping Su.
Budget
$ 40.000.000
Opbrengst
$ 7.400.000
Release
03.07.2008

Filmtotaal Recensie

Regie: Roger Spottiswoode | Cast: Jonathan Rhys Meyers (George Hogg), Chow Yun Fat (Chen Hansheng), Radha Mitchell (Lee Pearson), Michelle Yeoh (Mrs. Wang) | Speelduur: 80 minuten | Jaar: 2008.

In de jaren dertig van de vorige eeuw reist de Britse journalist George Hogg naar China om daar verslag te doen van de Japanse invasie. Samen met zijn collega Barnes doet hij zich voor als lid van het Rode Kruis om het compleet afgeschermde en door Japanners overspoelde Nanjing binnen te komen. Hogg komt terecht in de hel op een slechte dag en dreigt geëxecuteerd te worden voor het nemen van foto’s. Hij wordt gered door de charismatische bommenlegger Chen Hansheng en reist verder naar het plattelandsdorp Huang Shi. Een zestigtal weesjongens, een kokkin en honderden actieve luizen staan te springen om zijn komst. Wat hij vooraf niet weet is dat hij zijn pen ongemoeid zal laten; doorzettingsvermogen, tact en handwerk is alles wat telt. Net wanneer de schoffies hem vertrouwen en hij op het punt staat om als leraar aan de slag te gaan, geven de Japanners te kennen dat ze in de weesjongens potentieel nieuwe manschappen zien, klaar voor gebruik. Het is aan Hogg om voor een veilig heenkomen te zorgen. Wat volgt is een barre trektocht van meer dan duizend kilometer. Dwars door de bergen met paard en kar, op weg naar de tempel van Shandan.

Zelden komt er een film voorbij waarin vrouwelijk personages zo veel macht en zelfvertrouwen uitstralen dat de mannelijke hoofdpersonages in het niet vallen. Zo is Radha Mitchell als de Australische verpleegster Lee Pearson dé kracht achter Hogg met wie hij zich direct verbonden voelt. Anders dan verwacht is ze niet van het romantische soort. Ze aarzelt dan ook niet om hem in zijn blootje onder het toeziend oog van zestig schoffies te ontluizen. Maar de ster van The Children of Huang Shi is Michelle Yeoh in de rol van Mrs. Wang, een dame die ten tijde van de bezetting voor alles kan zorgen, zelfs de verboden drug opium. Ondanks het feit dat Yeoh slechts een bijrol heeft, blijft juist haar rol in het geheugen gegrift staan. Gedistingeerd, mysterieus en meelijwekkend typeren haar rol als vrouw tussen de mannen. Tussen Mrs. Wang en Hogg broeit een zinderende verhouding, maar ontvlammen doet zij niet. Dit geeft het verhaal het benodigde realisme. De emoties zijn voelbaar en de aantrekkingskracht zichtbaar zonder dat er op Amerikaanse wijze woorden aan worden verspild. Zo ook bij de herrieschoppende, hoogst irritante adolescent Shi-Kai en bij de lieve Ching. Er wordt soms gehint naar traumatische gebeurtenissen, maar deze worden nergens uitgediept. Het is oorlog, iedereen heeft verdriet.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

The Children of Huang Shi Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

11qqaazz

"...Inderdaad...."

rendo

"...Deze film viel mij absoluut niet tegen misschien niet een top film maar zeker het kijken waard...."

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Children of Huang Shi

acties