Mongol (2007)

Greatness comes to those who take it.

Eenzijdig positief beeld van Ghengis Khan, maar is verder een aardige historisch epos dat aan de eisen van het genre voldoet.
play

6,9 details

  • 126 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Romantiek
  • Oorlog
  • Duitsland
  • Kazachstan
  • Rusland

Als jongen verloor Genghis Khar alles wat hem dierbaar was. Als man ging hij zijn bestemming achterna om met een leger terug te veroveren, wat hem ooit ontnomen was. Geïnspireerd door zijn grote liefde groeit hij uit tot heerser van het grootste rijk ter wereld. Voor sommigen was hij een wrede leider. Voor anderen was hij een god.<br>Mongolië, 1172. Het trotse stamhoofd Yesükhei waagt zich aan een tocht door de winderige toendra om zijn 9-jarige zoon Temüjin een bruid te helpen kiezen. Zijn keuze valt op Börte, een jong en guitig meisje. Op de terugweg wordt Yesükhei vergiftigd door de jaloerse krijger Targutei die ook Temüjin liever dood wil zodat hij zijn plaats als leider van de stam kan innemen. Temüjin’s enige uitweg is vluchten, maar hij zal des te sterker terugkeren. Zo begint er voor Temüjin een leven vol avonturen en beproevingen. Hij zal niet rusten voor hij diegene vindt die hem zal helpen om de grote Gengis Khan te worden.<br>.

Regie
Sergei Bodrov
Cast
Tadanobu Asano, Honglei Sun, Amadu Mamadakov, Ying Bai, Aliya, Tegen Ao, Khulan Chuluun, He Qi, Deng Ba Te Er, Ba Yin Qi Qi Ge, Bayertsetseg Erdenebat, Bao Di, Sun Ben Hon, Odnyam Odsuren, Sai Xing Ga, You Er, Ba De Rong Gui, Zhang Jiong, Bu Ren, Ba Sen, Li Jia Qi, Su Ya La Su Rong, Ji Ri Mu Tu, Ba Te, Ba Ti, Tunga, Amarbold Tuvshinbayar, Ba Tu.
Budget
$ 18.000.000
Opbrengst
$ 26.527.510
Release
20.09.2007

Filmtotaal Recensie

Regie: Sergei Bodrov | Cast: Tadanobu Asano (Temüjin), Khulan Chuluun (Borte), Honglei Sun (Yamukha), Odnyam Odsuren (jonge Temüjin) e.a. | Speelduur: 126 minuten | Jaar: 2007

Voor ons westerlingen is Ghengis Khan vooral bekend als de grootste en meest gevreesde veroveraar van de middeleeuwen, die op een gegeven moment keizer was van grote delen van Azië, Europa en het Midden-Oosten. Een harde despoot die met ijzeren hand regeerde en op bloedige wijze zijn rijk uitbreidde. Mongol gaat niet over die Ghengis Khan, noch over die tijd, maar over diens jonge jaren, hoe hij opgroeide en uiteindelijk Mongolië verenigde. Klaarblijkelijk was dat één lange lijdensweg, die een soms wat repetitieve verfilming oplevert, met meer lengte dan inhoud. Toch is Mongol dankzij de authentieke aankleding, het acteerwerk en enkele goede vechtscènes een onderhoudende film.

Ghengis Khan werd in 1162 geboren als Temüjin, de zoon van Yesükhei, stamhoofd van een van de vele stammen die voor elkaar de steppes van wat later Mongolië zou worden onveilig maken. Op negenjarige leeftijd moet hij een bruid uitkiezen bij een naburige stam, en zijn keuze valt op Börte. Op de terugweg wordt zijn vader vermoord door de jaloerse Targutei en moet Temüjin vluchten om in leven te blijven. De even oude Jamukha vindt hem bewusteloos in de sneeuw en de twee worden bloedbroeders.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Mongol Nieuwsberichten

Laatste reacties

LuCos

"...[quote=Rubbert]Heel chill; op de frontpage staat Mongol als film van de dag vermeld met een afbeeldi......"

Rubbert

"...Heel chill; op de frontpage staat Mongol als film van de dag vermeld met een afbeelding van One flew......"

swompie

"...Een film met 2 gezichten. Een prachtige aankleding, inclusief schitterende shots van de natuur. Daar......"