Stestí

Stestí (2005)

7,0 details

  • 100 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Tsjechië
  • Duitsland
100 Min Tsjechië

Monika, Toník en Dáša zijn vrienden en wonen in dezelfde woongroep vlak naast een grote chemische fabriek. Als Dáša wordt opgenomen in een inrichting nemen Monika en Toník de zorg voor haar twee kinderen op zich. Langzaamaan slaat hun leven een betere weg in.

Regie
Bohdan Sláma
Cast
Bolek Polívka, Martin Huba, Simona Stasová, Anna Geislerová, Tatiana Vilhelmová, Marek Daniel, Vanda Hybnerová, Pavel Liska, Josef Polásek, Zuzana Kronerová, Marie Ludvíková, David Dolnik, Lucie Vackarová, Hanus Bor, Roman Zach.
Release
29.06.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Bohdan Sláma | Cast: Pavel Liska, Tatiana Vilhelmová, Ana Geislerová e.a. | Speelduur: 100 minuten

In Stestí (Something Like Happiness) volgen we de drie vrienden Monika, Tonik en Dasha in de pogingen om hun leven op de rails te zetten nu ze volwassen zijn. Tonik is zijn ouderlijk huis ontvlucht, en woont bij zijn tante op de boerderij. Hij verdoet zijn tijd met rondhangen en is verre van Mr. Responsibility. Monika en Dasha zijn de laatste tijd uit elkaar gegroeid sinds laatstgenoemde kinderen heeft, die ze alleen opvoedt. Ze moddert wat aan met mannen, en ontloopt haar verantwoordelijkheid tegenover de kinderen. Monika tenslotte ziet haar vriend vertrekken naar de Verenigde Staten om er een nieuw leven op te bouwen. Zij blijft bij haar ouders achter in hun armoedige flat en durft niet een definitieve keuze te maken voor een leven in Tsjechië bij haar familie en vrienden of voor een nieuw leven bij haar vriend in de V.S.

Zoals regisseur Sláma's debuut Wild Bees, die op het IFFR 2002 een Tiger Award in de wacht sleepte, bestaat ook Stestí uit een reeks observaties van het alledaagse leven in Tsjechië. In zijn debuut werden plattelandbewoners gevolgd, die hun ellendige, moedeloze bestaan met humor wisten op te beuren. Sláma's nieuwste portretteert met eenzelfde liefdevolle blik een aantal inwoners van een troosteloos industriestadje. De personages zijn met veel gevoel voor detail mooie, ronde karakters geworden, waarmee Sláma betrokkenheid bij hun lot bewerkstelligd. De keuzes waartoe de drie vrienden genoodzaakt zijn, worden heel invoelbaar en geloofwaardig gemaakt. Je hebt als kijker dan ook geen keuze: je moet wel met ze meeleven.