Bienvenue chez les Ch'tis
Het ergste dat je een Fransman uit het Zuiden aan kan doen? Hem verhuizen naar het noorden.

6,9 details

  • 106 Min
  • Komedie
  • Frankrijk
106 Min Frankrijk

Philippe Abrams is post-directeur in Salon-de Provence. Hij is getrouwd met Julie, wiens depressieve buien hem het leven haast onmogelijk maken. Om zijn vrouw een plezier te doen probeert hij zich te laten overplaatsen naar de Côte d'Azur. Maar zijn plannetje mislukt en als straf wordt hij tewerkgesteld in Bergues, een boerendorpje in het noorden. Abrams staat allerminst te popelen om naar deze, in zijn ogen, verschrikkelijke regio te verhuizen. Al snel blijkt dat het beeld dat hij van het noorden heeft, niet helemaal strookt met de werkelijkheid.

Regie
Dany Boon
Cast
Michel Galabru, Alexandre Carrière, Fred Personne, Dany Boon, Stéphane Freiss, Line Renaud, Zinedine Soualem, Patrick Bosso, Philippe Duquesne, Anne Marivin, Zoé Félix, Kad Merad, Guy Lecluyse, Lorenzo Ausilia-Foret, Jérôme Commandeur.
Budget
$ 11.000.000
Opbrengst
$ 53.191.886
Release
20.02.2008
Release DVD
16.12.2008

Filmtotaal Recensie

Regie: Dany Boon | Cast: Kad Merad (Philippe Abrams), Dany Boon (Antoine Bailleul), Zoé Félix (Julie Abrams), Anne Marivin (Annabelle Deconninck) | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2008

Het is echt waar: de beste manier om een Fransman uit het zuiden de stuipen op het lijf te jagen is hem te vertellen dat hij naar het noorden moet verhuizen. Naar de regio Nord-Pas-de-Calais om precies te zijn. Dit verschrikkelijke lot overkomt postkantoordirecteur Philippe. Het zal niemand verbazen dat de ervaring uiteindelijk helemaal niet zo vreselijk blijkt te zijn, maar met de premisse werd de komedie Bienvenue Chez Les Ch’tis de meest succesvolle Franse film in Frankrijk ooit.

De Ch’tis, dat zijn de noorderlingen wier rare accent voor veel van de grappen zorgt. Dat is gelijk het nadeel van de film voor mensen die, zoals wij, nog noordelijker wonen: de vertaler heeft zijn best gedaan, maar de taalgrapjes zijn niet echt te volgen of grappig als je Frans niet meer dan een vage of pijnlijke middelbareschoolherinnering is. Gelukkig leunt de film niet alleen op taalgrappen, maar ook op herkenning. Omdat ieder land wel een achtergebleven regio heeft, zijn de vooroordelen en het wederzijdse onbegrip universeel herkenbaar.

alle artikelen (1)

Bienvenue chez les Ch'tis Nieuwsberichten