7,7 details

  • 105 Min
  • Drama
  • België
  • Frankrijk
  • Italië
  • Duitsland
105 Min België

Lorna, een jonge Albanese die in België woont, wil samen met haar geliefde Sokol een snackbar openen. Daarvoor wordt ze medeplichtig aan een complot met Fabio, een zware kerel. Fabio zet voor haar een schijnhuwelijk op met Claudy, zodat zij de Belgische nationaliteit zou kunnen krijgen. Daarna moet ze dan trouwen met een Russische maffioso, die bereid is om veel te betalen om Belg te worden. Om snel dit tweede huwelijk rond te krijgen, is Fabio van plan om Claudy te vermoorden. Zal Lorna kunnen zwijgen?

Regie
Jean-Pierre Dardenne
Luc Dardenne
Cast
Jérémie Renier, Olivier Gourmet, Fabrizio Rongione, Arta Dobroshi, Alban Ukaj, Grigori Manukov, Morgan Marinne, Anton Yakovlev, Laurent Caron, Cécile Boland, Mireille Bailly, Cédric Lenoir, Stéphanie Gob, Baptiste Somin, Alexandre Trocky.
Release
27.08.2008
Release NL
16.10.2008
Release DVD
10.03.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Jean-Pierre & Luc Dardenne | Cast: Arta Dobroshi (Lorna), Jérémie Renier (Claudy), Fabrizio Rongione (Fabio) e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2008

De gebroeders Dardenne zijn sinds ze halverwege de jaren negentig op het internationale filmhuiscircuit doorbraken met La Promesse zo ongeveer dé lievelingen van de moderne Europese cinema. De twee Walen mochten al hun volgende films op Cannes in première laten gaan, wonnen daar één keer de Prijs van de Oecumenische Jury en twee keer de Gouden Palm. Alleen Alf Sjöberg, Francis Ford Coppola, Shohei Imamura en Emir Kusturica viel die eer tweemaal ten deel. Voor Le Silence de Lorna ontvingen de Belgische broers op de laatste editie van Cannes de prijs voor het beste script.

Van alle Dardennefilms heeft deze dan ook het meest uitgewerkte script en een duidelijker plot. Ondanks dat hun visuele stijl nauwelijks is veranderd, geeft Le Silence de Lorna minder het gevoel dat we naar een documentaire kijken dan bij de voorgaande titels van de Dardennes. Het lijkt niet zo sterk meer alsof de gebeurtenissen toevallig langskomen, alsof de Dardennes net op het juiste moment met hun camera het voorval vastlegden. Le Silence de Lorna heeft meer structuur en dientengevolge iets meer weg van een conventionele thriller. Dat maakt het overigens nog niet tot een traditionele thriller, net zomin als bijvoorbeeld Hanekes flirt met thrillerconventies in Caché een gewone thriller opleverde.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Silence de Lorna, Le

acties