The Black Balloon

The Black Balloon (2008)

From the producer of "Strictly Ballroom."

Gaat de pijnlijke werkelijkheid niet uit de weg.
play

7,0 details

  • 97 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Australië
  • Verenigd Koninkrijk
97 Min Australië

Thomas Mollison heeft niet de makkelijkste pubertijd. Zijn moeder is hoogzwanger, zijn broer ernstig autistisch en vanwege de militaire loopbaan van zijn vader moeten ze weer verhuizen. Niet alleen het huishouden, maar ook de zorg voor zijn gehandicapte broer komt op zijn schouders. Thomas zit hier helemaal niet op te wachten en wil een normale jongen zijn uit een normaal gezin. Het is het begin van de grootste uitdaging van zijn leven: met vallen en opstaan leren hoe belangrijk familie en vriendschap is.

Regie
Elissa Down
Cast
Toni Collette, Firass Dirani, Ryan Clark, Luke Ford, Gemma Ward, Rhys Wakefield, Erik Thomson, Lloyd Allison-Young, Nathin Butler, Lisa Kowalski, Aaron Glennane, Andy Meritakis, Henry Nixon, Sally Evans, Kate Box, Sofia Fedirchuk, Elle-May Patterson, Ngoc Phan, Anthony Phelan, Zelie Thompson, Sarah Woods, Sam Fraser, Makirum Fahey-Leigh, Oliver Brookes, Jan Ringrose, Bradley Orford, Deborah Piper.
Release
08.03.2008
Release NL
30.10.2008
Release DVD
10.03.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Elissa Down | Cast: Rhys Wakefield (Thomas), Luke Ford (Charlie), Toni Collette (Maggie), Gemma Ward (Jackie) | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2008

De opening van The Black Balloon is zeldzaam mooi. De filmtitels vallen in stijlvol wit over zonnige beelden van een Australische woonwijk. De acteursnamen komen voorbij, maar ook verschijnen er woorden als ‘letterbox’ naast de brievenbus en ‘sky’ in de blauwe hemel. Later blijkt waarom: de autistische hoofdpersoon wil maar niet praten en zijn ouders hopen dat met naamplaatjes te verhelpen. Net zo stijlvol en inventief als de openingsscène is de rest van de film niet, maar The Black Balloon biedt gelukkig wél wat in vergelijkbare drama’s vaak ontbreekt: eerlijkheid.

De film gaat over volwassen worden, verantwoordelijk zijn en de eerste liefde. Thomas is zestien jaar en net verhuisd. Dat heeft op zich al genoeg drama in zich voor een hele film, maar er is meer aan de hand. Thomas’ broer Charlie is autistisch. Hij draagt een luier maar heeft een uit de kluiten gewassen jongemannenlichaam. Het gezin gaat er op voorbeeldige wijze mee om, maar dat blijkt een hele opgave te midden van de kleinburgerlijke moraal waar men dit soort zonderlingen liever kwijt dan rijk is. Thomas wil bovendien niets liever dan conformeren, zoals elke puber, maar kan dat wel als je zo veel verantwoordelijkheid moet dragen voor je gehandicapte broer?

videotrailers & clips