Young at Heart

7,6 details

  • 109 Min
  • Documentaire
  • Muziek
  • Verenigd Koninkrijk
109 Min Verenigd Koninkrijk

Sinds 1982, brengt het koor Young @ Heart, uit Northampton, Massachussets, een répertoire van rock, punk en r&b. Speciaal is dat de gemiddelde lefetijd van de leden 80 jaar is. De Britse documentairemaker Stephen Walker heeft de 24 gepensioneerden en hun koorleider gedurende 7 weken gevolgd tijdens de repetities van hun nieuwe show, samengesteld uit liedjes van The Clash, James Brown en Sonic Youth. Gaandeweg kreeg hij ook een kijk op hun dagdagelijkse leven en volgde hen zelfs tot in het ziekenhuis, waarvan sommigen niet terug kwamen...

Regie
Stephen Walker
Cast
Jim Armenti, William E. Arnold Jr., Joe Benoit, Helen Boston, Louise Canady, Bob Cilman, Elaine Fligman, Jean Florio, Len Fontaine, Stan Goldman, Eileen Hall, Jeanne Hatch, Christopher Haynes, Frederick Alexander Johnson, Donald Jones, Fred Knittle, Norma Landry, John Larareo, Patricia Larese, Miriam Leader, Patricia Linderme, Brock Lynch, Steve Martin, Joseph Mitchell, Dora B. Morrow, Gloria Parker, Liria Petrides, Ed Rehor, Bob Salvini, Steven M. Sanderson, Jack Schnepp, Janice St. Laurence, Ed Wise.
Release
01.07.2007
Release DVD
17.03.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Stephen Walker | Cast: Bob Cilman (de dirigent), Joe Benoit, Donald Jones, Eileen Hall, Fred Knittle, Stan Goldman (koorleden) | Speelduur: 109 minuten | Jaar: 2008

Documentaires maken is een kunst. Sommige documentairemakers kunnen ook van een heel algemeen, heel ingewikkeld, of zelfs van een heel saai onderwerp een mooie, interessante en/of inzichtelijke film maken. Maar soms is het vinden van een goed onderwerp genoeg. Young@Heart is een documentaire die met bijzonder weinig verbeeldingskracht is gemaakt en waar de documentairemaker eerder een hinderlijke dan een verlichtende rol speelt. Toch is het onderwerp zo fascinerend dat de film dat per ongeluk ook bijna wordt.

De film gaat namelijk over het Young@Heartkoor: een groep ouderen (gemiddelde leeftijd: 81) die liedjes zingen die niet echt bij hun leeftijdsgroep passen: geen klassiek en ballads, maar punk, rock en funk. Ze hebben door Europa getoerd en ze hebben concerten gegeven voor staatshoofden, maar nu zijn ze weer terug in Massachusetts en bezig met het voorbereiden van hun nieuwe show. Hun dirigent Bob heeft een uitdagend programma samengesteld met nummers van o.a. Sonic Youth (‘Schizophrenia’), Talking Heads (‘Life During Wartime’), James Brown (‘I Feel Good’) en Coldplay (‘Fix You’). Het gaat zeker niet van een leien dakje: het geheugen van sommigen is duidelijk niet meer wat het ooit geweest is en er zijn natuurlijk ook best veel gezondheidsklachten. Verder volgen we ook een aantal koorleden buiten de repetities en komen we er achter hoe groot de rol is die het koor in hun leven speelt.

videotrailers & clips