Entre les murs
Terug naar school… maar nu als toeschouwer.
play
128 Min Frankrijk

François maakt zich klaar als leraar van de vierde klas voor een nieuw jaar op een middelbare school in een moeilijke wijk. Culturen en denkwijzen botsen vaak met elkaar in het klaslokaal, die een afspiegeling is van de hedendaagse Franse maatschappij. Hoe vermakelijk en inspirerend de leerlingen ook kunnen zijn, hun moeilijke gedrag kan elk enthousiasme van een onderbetaalde leraar dempen. François staat erop een omgeving te creëren waar respect en aandacht de boventoon voeren. Hij verbaast zijn leerlingen met zijn openheid en oprechtheid, maar ze kunnen het niet nalaten zijn democratische methodes en zijn ethiek stevig op de proef te stellen.

Alt titel
The Class
Regie
Laurent Cantet
Cast
François Bégaudeau, Agame Malembo-Emene, Angélica Sancio, Arthur Fogel, Boubacar Toure, Burak Özyilmaz, Carl Nanor, Cherif Bounaïdja Rachedi, Dalla Doucoure, Damien Gomes, Esmeralda Ouertani, Eva Paradiso, Henriette Kasaruhanda, Juliette Demaille, Justine Wu.
Release
24.12.2008
Release DVD
31.03.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Laurent Cantet | Cast: François Begaudeau (François), Franck Keïta (Souleymane), Wei Huang (Wei), Esmeralda Ouertani (Esmeralda), Rachel Régulier (Khoumba) | Speelduur: 128 minuten | Jaar: 2008

Entre Les Murs begint met een close-up van François Begaudeau, de schrijver van de memoires waarop de film is geïnspireerd. Hij drinkt een kop koffie. Haalt diep adem. En vervolgens volgen we hem naar zijn werkplek: de school, waar we de rest van de film zullen doorbrengen. Tussen de muren. De muren van het leslokaal waar de klas, met dertien tot vijftienjarigen van allerhande afkomst, Franse les krijgt. Maar ook de muren van de lerarenkamer en van het schoolplein. We zien eigenlijk alle aspecten van het leven van een klas, van de lessen over ingewikkelde Franse werkwoordsvormen (en een discussie over het nut daarvan) tot de potjes voetbal op het schoolplein en de rapportvergaderingen.

Beetje bij beetje komt een plot naar voren, maar eigenlijk is dat niet heel belangrijk. Het gaat om de dynamiek van de groep en de dynamiek van het geduw en getrek tussen de leraar en de leerlingen. Er gebeurt niets wereldschokkends, maar op de een of andere manier zijn de alledaagse beslommeringen, die als je zelf op school zit dodelijk saai zijn, opeens fascinerend. Grotendeels komt dat doordat regisseur Cantet heeft gekozen voor een neutrale cameravoering: je wordt nooit in de schoenen van iemand gezet, maar je ziet alles van de zijlijn. Op deze school ben je geen deelnemer maar een toeschouwer. Iemand die van enige afstand op een enigszins sociologische manier naar deze groep en hun interacties kan kijken.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Entre les murs Nieuwsberichten

  • Interview met Laurent Cantet

    Interview met Laurent Cantet

    Hedwig van Driel,

    De Gouden Palmwinnende film Entre Les Murs, gebaseerd op het boek van François Bégaudeau, een leraar die ook de hoofdrol speelt, gaat over één schooljaar.