The Duchess

The Duchess (2008)

There were three people in her marriage

Een onvervalst kostuumdrama, maar met toegevoegde waarde.
play

6,7 details

  • 110 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Verenigd Koninkrijk
  • Italië
  • Frankrijk
110 Min Verenigd Koninkrijk

Engeland, eind 18e Eeuw. Georgiana is sinds haar 17 gehuwd met de rijke en machtige hertog van Devonshire. Met haar oogverblindende schoonheid, pienterheid en levenslust is ze al snel zeer geliefd bij de high society. Maar achter dit flamboyante imago schuilt een vrouw die verwaarloosd wordt door haar echtgenoot en hunkert naar liefde. De Hertog, de enige man die ongevoelig is voor haar charme, heeft het meer voor Elizabeth Foster, haar beste vriendin en dwingt haar in een driehoeksverhouding. Om haar frustratie te compenseren, leidt de ongelukkige Giorgiana een druk mondain leven. Ze wordt berucht voor haar elegantie, extravagantie en haar passie voor het spel, zeker wanneer ze aan politiek gaat doen bij de liberale partij. Dankzij haar charisma en energie is ze het boegbeeld van de Whigs en wordt ze vereerd door de prinsen en ministers. Ze steunt Charles Grey, een jonge afgevaardige waarop ze smoorverliefd wordt.

Regie
Saul Dibb
Cast
Charlotte Rampling, Ralph Fiennes, John Shrapnel, Dominic Cooper, Richard McCabe, Keira Knightley, Patrick Godfrey, Michael Medwin, Simon McBurney, Hayley Atwell, Aidan McArdle, Justin Edwards, Alistair Petrie, Calvin Dean, Hannah Stokely.
Release
05.09.2008
Release NL
19.03.2009
Release DVD
21.07.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Saul Dibb | Cast: Keira Knightley (Georgiana), Ralph Fiennes (William, Duke of Devonshire), Charlotte Rampling (Lady Spencer), Haley Atwell (Lady Elisabeth Foster) | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2008

Al aan het eerste beeld - de sleep van een mooie jurk, gedragen door een mooi, jong, vrolijk meisje - is het te zien: The Duchess is een kostuumdrama. Met, inderdaad, heel veel mooie kostuums uit vroegere tijden (de achttiende eeuw om precies te zijn) en volop drama. Hoofdpersoon is een oudtante van prinses Diana, Georgiana Spencer. Ze trouwt met de gereserveerde Duke of Devonshire, die van haar slechts een mannelijke opvolger verwacht - iets dat makkelijker gezegd is dan gedaan. Georgiana vermaakt zich ondertussen prima: ze houdt zich bezig met politiek en wordt al snel beroemd om haar extravagante, zelfgemaakte kleding - de enige vorm van uitdrukking die een vrouw in die tijd geoorloofd was, zoals ze zelf opmerkt.

Georgiana is een interessant personage. Er is gelukkig niet, zoals zo vaak, een anachronistisch feministisch voorbeeld van haar gemaakt. Jammer is wel dat de film leidt aan het gebruikelijke biopicsyndroom: er wordt zoveel tijd besteed aan alle verwikkelingen in haar leven (miskramen, kinderen, affaires, driehoeksverhoudingen, ruzies) dat haar leven in grote passen wordt doorlopen en er weinig tijd is om Georgiana echt te leren kennen. We zien dat ze op sommige momenten veranderd is, maar we snappen niet echt wat die verandering teweeg heeft gebracht. En al doet Keira Knightley haar best, echt inzicht in Georgiana geeft ze niet.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

The Duchess Nieuwsberichten