Milk (2008)

His life changed history. His courage changed lives.

Regisseur Gus Van Sant maakt na een redelijk experimentele fase weer een vrij conventionele film.
play

7,6 details

  • 128 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Historisch
  • Romantiek
  • Verenigde Staten
128 Min Verenigde Staten

De film vertelt het verhaal van Harvey Milk (Sean Penn). Harvey Milk was het eerste homoseksuele gemeenteraadslid van San Francicso en was één van de allereerste activisten voor gelijke rechten. Milk leert in deze periode onder andere de activisten Cleve Jones (Emile Hirsch) en Scott Smith (James Franco) kennen waarmee hij verschillende mooie, maar ook dramatische momenten beleeft.

Regie
Gus Van Sant
Cast
Josh Brolin, Sean Penn, James Franco, Emile Hirsch, Diego Luna, Victor Garber, Alison Pill, Denis O'Hare, Joseph Cross, Lucas Grabeel, Stephen Spinella, Kelvin Yu, Brandon Boyce, Jeff Koons, Howard Rosenman.
Budget
$ 20.000.000
Opbrengst
$ 54.586.584
Release
26.11.2008
Release NL
22.01.2009
Release DVD
12.05.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Gus van Sant | Cast: Sean Penn (Harvey Milk), James Franco (Scott Smith), Josh Brolin (Dan White), Emile Hirsh (Cleve Jones) e.a. | Speelduur: 128 minuten | Jaar: 2008

Harvey Milk was de eerste openlijk homoseksuele man in de Verenigde Staten die een verkiezing voor een belangrijke post won. Na twee mislukte pogingen in 1973 en 1975 en een verloren verkiezingsrace voor de Californische State Assembly, werd hij in 1977 in San Francisco verkozen tot wethouder. Elf maanden later werd hij samen met de burgemeester doodgeschoten door voormalig collega-wethouder Dan White. Ondanks zijn korte politieke loopbaan werd Milk een icoon van San Francisco en volgens sommigen zelfs een ‘homorechtenmartelaar’.

Gus Van Sant, zelf ook homoseksueel, maakt met zijn portret van Harvey Milk duidelijk waarom de man zo belangrijk was en is geworden voor de homobeweging in Amerika. Niet alleen won hij als openlijk homoseksuele man een verkiezing, maar hij zette zich ook jarenlang in voor homorechten en vocht met succes een wetsvoorstel (‘Proposition 6’) aan dat homofielen uit Amerikaanse scholen zou verbannen. Belangrijk daarbij is dat hij zich als doodgewone Amerikaan presenteerde, terwijl hij tegelijkertijd zijn geaardheid niet onder stoelen of banken stak.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Milk Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Mathilde

"...Wel raar, de acteurs ligt het niet aan want zij acteren goed, maar ik dwaalde steeds af en het kon m......"

Steve-O

"...Mooie film, erg goede acteerprestatie van Sean Penn [spoiler]Dat mensen zo haatvol kunnen zijn tege......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Milk

acties