12 (2007)

7,1 details

  • 159 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Thriller
  • Oorlog
  • Rusland
159 Min Rusland

12 juryleden van diverse pluimage en uit allerlei lagen van de samenleving moeten beslissen over het lot van een Tsjetjeense tiener die zijn stiefvader heeft vermoord, een Russische ex-officier die in Tsjetjenië gediend heeft. De juryleden staan al snel klaar met hun oordeel, maar één van hen vindt dat ze er toch wat dieper over moeten praten. Tenslotte ontstaan misdaden als deze niet zomaar en blijkt het in Rusland lastig een oordeel te vellen in een zaak als dit zonder de emotionele context.

Regie
Nikita Mikhalkov
Cast
Roman Madyanov, Sergei Artsybashev, Sergei Makovetsky, Sergei Garmash, Viktor Verzhbitsky, Mikhail Yefremov, Nikita Mikhalkov, Yuri Stoyanov, Valentin Gaft, Aleksei Petrenko, Aleksandr Adabashyan, Sergei Gazarov, Aleksei Gorbunov, Apti Magamaev.
Budget
$ 4.000.000
Opbrengst
$ 14.500.000
Release
06.06.2007
Release NL
08.01.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Nikita Mikhalkov | Cast:) Sergej Makovetski, Sergej Garmasj, Aleksey Petrenko, Nikita Mikhalkov e.a. | Speelduur: 153 minuten | Jaar: 2007

Twaalf mannen van middelbare leeftijd zitten om een lange tafel in een aftandse gymzaal. Hun taak is simpel: een lot vellen over de veroordeelde Tsjetsjeense jongen die ervan verdacht wordt zijn vader vermoord te hebben. Schuldig? Elf handen gaan omhoog. Eén jurylid twijfelt. Wat volgt is een ellenlange discussie over schuld en verantwoordelijkheid. 12 volgt nauwgezet het oordeelsproces en haalt daarbij ontelbaar veel thema’s aan over de Russische identiteit.

Regisseur Nikita Mikhalkov is een controversieel persoon. Hij maakte eind jaren tachtig furore met zijn Tsjechov-verfilmingen en won in 1994 zelfs de Oscar voor beste buitenlandse film met zijn meesterlijke Burnt by the Sun. Eind jaren negentig zat Mikhalkov in het Russische parlement echter de schoothond van Poetin uit te hangen en werd als resultaat zijn tenenkrommende doch groots opgezette patriottenepos The Barber of Siberia verguisd door de westerse critici. Hoe de groten kunnen vallen! 12 is (gelukkig) een terugkeer naar zijn oude vorm en biedt een prachtig antwoord op de galspuwers die hem niet langer serieus namen.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

12

acties