Vijf verhalen over groepsdruk waarvan slechts twee de moeite waard zijn. De rest dient slechts de schematische uitwerking van het thema.
play

6,7 details

  • 98 Min
  • Drama
  • Zweden
  • Frankrijk
98 Min Zweden

Het is bijna zomer in Zweden en voor sommige mensen is dit het startschot om zich vreemd te gedragen. Leffe steelt graag de show bij zijn vrienden met gore spelletjes, zeker wanneer hij dronken is. Een lagere school lerares weet niet waar de lijn te trekken: ze moet perse haar collega’s ook de les lezen. Twee pubermeisjes poseren voor de webcamera om sexy foto’s te nemen en willen oeverloos veel gaan drinken. Een buschauffeur wil zijn gezag laten gelden aan de passagiers na een onschuldig incident. Villmar’s zijn verjaardagsfeest loopt na een vuurwerk incident uit de hand.

Alt titel
Involuntary
Regie
Ruben Östlund
Cast
Vera Vitali, Maria Lundqvist, Alexandra Eisenstein, Leif Edlund, Cecilia Milocco, Sara Eriksson, Henrik Vikman, Olle Liljas, Villmar Björkman, Linnea Cart-Lamy, Lola Ewerlund, Simeon Nordius, Hanna Lekander, Guje Palm.
Release
28.11.2008
Release NL
26.02.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Ruben Östlund | Cast: Villmar Björkman (Villmar), Linnea Cart-Lamy (Linnea), Sara Eriksson (Sara), Olle Liljas (Olle) e.a. | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2008

Involuntary bestaat uit vijf door elkaar gemonteerde maar op zichzelf staande verhalen over groepsdruk. Regisseur en scriptschrijver Östlund maakt zijn thematische punten duidelijk, maar goed uitgediepte karakters schieten erbij in en de beoogde humor slaat in veel scènes dood. Zoals wel vaker met dit soort films varieert de kwaliteit van de verschillende verhaallijnen, in feite korte films, en is de diepgang puur thematisch. Hoewel de overkoepelende gedachte misschien interessant en intelligent is, schieten de afzonderlijke delen vaak tekort.

In een van de eerste scènes moet een basisschoolleerlinge voor de klas staan om een antwoord op een simpele vraag te geven. Er zijn twee antwoorden mogelijk. Ze geeft het goede, maar als de lerares de vraag aan de rest van de klas voorlegt, geeft iedereen het andere antwoord. De lerares stelt de vraag nogmaals, eerst aan de leerlinge en dan aan de klas, met exact hetzelfde resultaat. Als ze dit nog een keer doet, verandert de leerlinge opeens haar antwoord. Dan onthult de lerares dat ze de klas had geïnstrueerd om telkens het tegenovergestelde antwoord te geven om de kracht en het gevaar van groepsdruk aan deze kinderen te demonstreren.

videotrailers & clips