The Sicilian Girl (2009)

What would drive a seventeen-years-old girl to betray her family? And if that family was the mafia?

Italië

Op een novembermorgen in 1991, benaderde de 17-jarige Rita, de Openbare Aanklager van Palermo, met de bedoeling om de dood van haar vader en haar broer als leden van de maffia te rechtvaardigen. Dit was de allereerste maal dat de dochter van een maffiafamilie openlijk rebelleert tegenover de traditioneel door mannen geleide organisatie. Vanaf die dag waren Rita's dagen geteld. Verworpen en bedreigd door haar vriend, haar geboortestad en zelfs door haar moeder, werd zij gedwongen om Sicilië te verlaten en te verhuizen naar Rome waar zij nu leeft onder een andere naam.

Alt titel
Siciliana ribelle, La
Regie
Marco Amenta
Cast
Gérard Jugnot, Paolo Briguglia, Giulia Andò, Roberto Bonura, Francesco Casisa, Primo Reggiani, Marcello Mazzarella, Veronica D'Agostino, Lucia Sardo, Filomena Salerno, Mario Pupella, Miriana Faja, Carmelo Galati, Lorenzo Rosone, Giusi Cataldo, Manuela Mulé, Lollo Franco, Salvatore Schembari.
Release
31.12.2008
Release NL
03.09.2009
Release DVD
19.01.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Marco Amenta | Cast: Veronica D’Agostino (Rita), Francesco Casisa (Vito), Marcello Mazzarella (Don Michele), Mario Pupella (Don Salvo) Gérard Jugnot (rechter) | Speelduur: 113 minuten | Jaar: 2009

Bij het horen van het woord maffia borrelen er al snel allerlei filmtitels op. Open deur is uiteraard The Godfather-trilogie, maar ook Goodfellas, Donnie Brasco en Road to Perdition zijn logische associaties. Opvallend is dat de maffia zelden als volstrekt verwerpelijk wordt beschouwd. Geweld wordt eerder verheerlijkt dan veroordeeld en de familiebanden worden eerder als hecht dan als verstikkend ervaren. In het semibiografische La Siciliana Ribelle moet de maffia het voor de verandering eens flink ontgelden.

De Siciliaanse Rita Atria verliest op jonge leeftijd haar vader en haar broer door toedoen van de Cosa Nostra. Het is gebruikelijk in deze ‘criminele traditie’ dat de familie hierover zwijgt: omertà, de wet van de stilte. De koppige zeventienjarige besluit hier niet aan mee te werken en klaagt de gehele Cosa Nostra aan omdat ze niet weet wie precies haar vader en broer hebben vermoord.

videotrailers & clips

Laatste reacties

Tarkus

"...Waargebeurd, en alweer indrukwekkend verhaal. Dit zijn de films waar ik toch het meest van hou, ind......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Sicilian Girl

acties