Pranzo di ferragosto

6,9 details

  • 75 Min
  • Drama
  • Italië
75 Min Italië

Rome, het Trastevere district; 14 en 15 augustus staan in Italië in het teken van Ferragosto, nationale feestdagen waarin iedereen doorgaans lekker de drukke stad uittrekt. Zo niet Gianni, die blut thuis zit bij zijn oudere moeder. Zijn huisbaas vraagt hem voor een paar honderd euro ook op diens moeder te passen en zo zit Gianni met twee oude vrouwen in huis. Als klap op de vuurpijl moet hij ook nog onderdak bieden voor de moeder van zijn huisarts. Het is voor hem een fulltime baan de dames tevreden te stellen en te verzorgen.

Regie
Gianni Di Gregorio
Cast
Alfonso Santagata, Gianni Di Gregorio, Valeria De Franciscis, Marina Cacciotti, Maria Calì, Grazia Cesarini Sforza, Luigi Marchetti, Marcello Ottolenghi, Petre Rosu, Biagio Ursitti.
Release
30.04.2008
Release NL
20.08.2009
Release DVD
17.11.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Gianni Di Gregorio | Cast: Gianni Di Gregorio (Giovanni), Valeria De Franciscis (Giovanni's moeder), Alfonso Santagata (Luigi), Marina Cacciotti (Luigi's moeder), Maria Calì (tante Maria) e.a. | Speelduur: 75 minuten | Jaar: 2008

Pranzo di Ferragosto is een heel kleine, maar hartverwarmende Italiaanse film over de levensvreugde van ouderen. Schrijver, regisseur en hoofdrolspeler Gianni Di Gregorio – met z’n zestig jaar zelf ook niet meer de jongste – kennen we als een van de scenaristen van de maffiafilm Gomorra. De films verschillen echter als dag en nacht van elkaar. Pranzo is verre van gewelddadig en velt geen oordeel, maar toont ons enkel de kracht en vitaliteit van een aantal oude dames gedurende een paar snikhete dagen in Rome. De film heeft inmiddels meerdere prijzen gewonnen en was een publieksfavoriet op het filmfestival in Rotterdam.

In de openingsscène van Pranzo di Ferragosto maken we kennis met vijftiger Giovanni in een kleine delicatessenzaak annex bar in een volksbuurt in Rome. Twee dingen worden al snel duidelijk: Giovanni houdt van wijn en van zijn moeder. Die liefde voor zijn moeder is vooral ook erg praktisch, gezien het feit dat hij nog altijd bij haar in huis woont. Min of meer gedwongen door geldzorgen krijgt Giovanni op Ferragosto, een Italiaanse feestdag, ook de moeder en tante van zijn boekhouder in huis. Dat zorgt niet alleen voor enige kopzorgen, maar vooral ook voor een aantal opmerkelijke momenten. Zijn Ferragosto begint pas echt wanneer hij ook de moeder van een bevriende arts in huis mag verwelkomen.

videotrailers & clips