The Young Victoria (2009)

Love rules all

Emily Blunt speelt een even rebelse als romantische jonge Queen Vic. Een solide kostuumfilm voor de liefhebber.
play

6,8 details

  • 105 Min
  • Drama
  • Biografie
  • Historisch
  • Romantiek
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
105 Min Verenigd Koninkrijk

De jonge koningin Victoria heeft moeite om zich aan te passen aan de strenge etiquette van het Britse hof. Daarnaast zijn er zoveel andere taken die haar aandacht vragen dat haar vrijheid ernstig te lijden heeft. Maar met de aanwezigheid van de Duitse prins Albert lijkt dat anders te worden.

Regie
Jean-Marc Vallée
Cast
Emily Blunt, Paul Bettany, Mark Strong, Michiel Huisman, Jim Broadbent, Thomas Kretschmann, Rupert Friend, Jesper Christensen, Miranda Richardson, Harriet Walter, Julian Glover, Jeanette Hain, Michael Maloney, Genevieve O'Reilly, Morven Christie, Jo Hartley, Rachael Stirling, David Robb, Princess Beatrice, Robert Cambrinus, James Fiddy, Michaela Brooks, Alice Glover, Danny Dalton, Tony Jeeves, Thomas Michael Voss, Johnnie Lyne-Pirkis, Sophie Roberts, Dave A. Hewitt.
Budget
$ 45.000.000
Opbrengst
$ 26.324.963
Release
04.03.2009
Release NL
21.05.2009
Release DVD
15.12.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Jean-Marc Vallée | Cast: Emily Blunt (Koningin Victoria), Rupert Friend (Prins Albert), Paul Bettany (Lord Melbourne), Miranda Richardson (Hertogin van Kent), Jim Broadbent (Koning William), Michiel Huisman (Prins Ernest) | Speelduur: 104 minuten | Jaar: 2009

Het valt niet mee om na een geïsoleerde jeugd op je achttiende plotseling koningin te worden, terwijl iedereen het op je macht voorzien heeft. En dan moet je ook nog eens het hart veroveren van een stuntelige Duitse prins. Emily Blunt zet in The Young Victoria een eigengereide koningin neer. De film rekent af met het stoffige imago van Victoria, zonder overigens de zwijmelwetten van het kostuumgenre te verloochenen.

Koningin Victoria mag tegenwoordig vooral symbool staan voor de preutse klassenmaatschappij van negentiende-eeuws Groot-Brittannië, The Young Victoria laat de koningin zien als een vooruitstrevende meid die tussen het dansen door maar wat graag overhoop ligt met haar familie, haar hofhouding en haar regering. Als troonopvolgster weigert ze in haar tienerjaren een verklaring te tekenen waarmee haar moeder haar de macht wil laten afstaan aan een doortrapte regent. Zelfs als deze haar het papier tijdens een moment van hoge koorts opdringt, houdt Victoria op haar ziekbed haar poot stijf. En zo wordt ze op haar achttiende, als haar oom koning William overlijdt, staatshoofd van Groot-Brittannië. De piepjonge koningin is nog ongetrouwd en verzucht als iedereen haar aanraadt in het huwelijksbootje te stappen: “Why can’t I be my own mistress for a while?” Maar aan haar onhandige Duitse soulmate prins Albert kan ze geen weerstand bieden. Prins Albert is door zijn oom, de Belgische koning Leopold, op pad gestuurd om Victoria te veroveren. Zo hoopt Leopold zijn politieke invloedssfeer te vergroten. Hij zint al sinds Alberts geboorte op dit plan en de eerste ontmoeting tussen Albert en Victoria is dan ook extreem gekunsteld. Alberts kamerheer heeft de prins alle hobby’s en lievelingskunstenaars van Victoria uit het hoofd laten leren, wat een heerlijk ongemakkelijk gesprek tussen de twee jonge royalty’s oplevert.

videotrailers & clips

Laatste reacties

Tarkus

"...Mooi kostuumdrama, maar wel minder boeiend dat de vele filmen die ik hiervoor al had gezien, zoals o......"