Mammoth (2009)

5,6 details

  • 125 Min
  • Drama
  • Zweden
  • Denemarken
  • Duitsland
125 Min Zweden

Mammoth draait om het leven van het succesvolle New Yorkse stel Tom en Ellen, hun acht jaar oude dochter Jackie en hun Filippijnse oppas Gloria. Leo is oprichter van een succesvol internetbedrijf en leeft in de snelle wereld van geld, roem en belangrijke beslissingen. Ellen werkt op de Spoedeisende Afdeling van een ziekenhuis als chirurge en heeft het redden van levens tot haar persoonlijke doel gesteld. De dochter brengt haar tijd merendeels door met de oppas. En die situatie zint Ellen niet meer. Wanneer Tom voor zijn werk op reis is, beseft hij dat hij zijn leven wil veranderen. Deze beslissing heeft vergaande gevolgen voor de toekomst van hen allen.

Regie
Lukas Moodysson
Cast
Michelle Williams, Gael García Bernal, Thomas McCarthy, Perry Dizon, Sophie Nyweide, Maria Esmeralda del Carmen, Marife Necesito, Jan David G. Nicdao, Martin Delos Santos.
Budget
$ 10.000.000
Release
19.01.2009
Release NL
23.04.2009
Release DVD
20.10.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Lucas Moodysson | Cast: Gael Garcia Bernal (Leo Vidales), Michelle Williams (Ellen Vidales), Marife Necesito (Gloria), Sophie Nyweide (Jackie Vidales) | Speelduur: 114 minuten | Jaar: 2009

Complexe relaties tussen kinderen en hun ouders vormen vaak de thematiek van de films van Lucas Moodysson (Lilja 4-Ever, A Hole In My Heart). In zijn laatste film Mammoth trekt hij zich wederom het lot van kinderen aan en verkent hij verder de verstoorde verhoudingen met hun ouders, als een exponent van de ziekelijk materialistische geest en het arbeidsethos van de moderne samenleving. Het klinkt ingewikkelder dan het is, want de film is simpel van opzet en handelt over twee gezinnen, verbonden in een ogenschijnlijke harmonie van wederzijdse afhankelijkheid. Een Filippijnse huishoudster in een jong, hardwerkend en rijk New Yorks gezin vormt de aanleiding om haar eigen gezin te introduceren aan de andere kant van de telefoonlijn: het verre en arme Azië.

De film is in vele opzichten subtiel en beduidend minder rauw dan bijvoorbeeld A Hole In My Heart (Moodyssons meest macabere film), niet in de laatste plaats door de mooie, evenwichtige fotografie, die ons meevoert naar de intieme en dan weer indringende momenten en belevenissen van de personages. Het plot wijkt af van de klassieke driedeling, wat voor een betrekkelijke kijkrust zorgt omdat er vrij lang op de kentering in het verhaal moet worden gewacht. Desondanks is het eerste deel wat aan de lange kant en wordt de kijker een zekere richtingloosheid gewaar. Moodysson dreigt de greep op de kijker te verliezen, maar pakt net op tijd de draad weer op en gooit ons even voor de leeuwen in een climax die misschien wel door dat lange uitstel emotioneel juist harder naar de keel grijpt.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Tarkus

"...Deze film vond ik dus niks aan. Heb me 2 uur stierlijk verveeld, hopende dat het toch wat beter zou......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Mammoth

acties