Laatste dagen van Emma Blank, De (2009)

Emma Blank waits for her death. So do her servants.

6,5 details

  • Komedie
  • Nederland
Nederland

Aan de rand van de duinen staat een eenvoudig landhuis. Emma Blank, de vrouw des huizes is ziek en wacht op haar dood. Dat doet haar personeel, dat meer blijkt te zijn dan alleen personeel, ook. Het verzorgen en bedienen van de immer ontevreden Emma valt hen zwaar. Hoe lang houden zij dit nog vol? De laatste dagen van Emma Blank blijft je tot in de laatste minuut ontroeren, verbazen en verrassen.

Regie
Alex van Warmerdam
Cast
Chico Kenzari, Gijs Naber, Annet Malherbe, Gene Bervoets, Eva van de Wijdeven, Alex van Warmerdam, Marlies Heuer.
Release
07.05.2009
Release NL
07.05.2009
Release DVD
08.09.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Alex van Warmerdam | Cast: Marlies Heuer (Emma), Gène Bervoets (Haneveld), Annet Malherbe (Bella), Eva van de Wijdeven (Gonnie), Gijs Naber (Meier), Alex van Warmerdam (Theo), Marwan Kenzari (Martin) | Speelduur: 89 minuten | Jaar: 2008

Je hoeft geen fan te zijn van de vaderlandse cinema om van de films van Alex van Warmerdam (Abel, De Jurk) te kunnen genieten. En toch zijn de producties van de gelauwerde filmmaker zonder meer Nederlands te noemen, een typering die vaak gepaard gaat met gebrek aan kwaliteit. Het geldt geenszins voor De Laatste Dagen van Emma Blank dat met zijn uitgesproken en tegelijk ingetogen cinematografie een boeiend voorbeeld is van Nederlands vakmanschap.

De Laatste Dagen van Emma Blank is een sitcom, gesitueerd in een groot landhuis, waar een tirannieke Emma Blank met de scepter zwaait. Ze is stervende, en in de aanloop naar de door haar zelf aangekondigde dood terroriseert zij haar personeel. Het verhaal is in de eerste plaats vrij eenduidig, maar biedt in handen van Van Warmerdam voldoende stof voor de lichtkomische ontwikkelingen. Naarmate de film vordert blijkt het plot meer verrassingen te bieden dan het oorspronkelijke gegeven op zich. Zo blijken de onderlinge relaties tussen het personeel niet alleen zakelijk te zijn en doemen er langzaam bloedverwantschappen op die weer verband lijken te houden met Emma Blank zelf.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

SunChaser

"...Had er meer van verwacht. Maar de tieten van Gonny zijn de moeite waard de film te kijken. En van Wa......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Laatste dagen van Emma Blank, De

acties