Departures (2008)

The gift of last memories

Japanse winnaar van de Oscar voor de beste buitenlandstalige film heeft als hoofdthema een weinig besproken, maar respectvol ritueel: het afleggen van overledenen.
play

7,6 details

  • 130 Min
  • Drama
  • Muziek
  • Japan
130 Min Japan

Daigo Kobayashi is een jonge getrouwde cellist, die net uit een orkest is gezet. Omdat hij op straat staat zonder baan of hoop of een carriere, besluit hij met zijn vrouw te verhuizen naar zijn geboorteplaats. Hier wordt hij een nokanshi, een begrafenisondernemer die de lijken wast en aankleedt en hen in hun kist naar de volgende wereld brengt. Zijn vrouw en andere kennissen minachten, maar door de dagelijkse confrontatie met dood, begint Daigo eindelijk in te zien waar het in het leven om draait.

Alt titel
Okuribito
Regie
Yojiro Takita
Cast
Ryoko Hirosue, Tsutomu Yamazaki, Kazuko Yoshiyuki, Masahiro Motoki, Tetta Sugimoto, Kimiko Yo, Takashi Sasano, Tôru Minegishi, Tatsuo Yamada, Tarô Ishida, Ryôsuke Ôtani, Mitsuyo Hoshino, Tatsuhito Okuda, Sanae Miyata, Yukari Tachibana.
Opbrengst
$ 69.932.387
Release
13.09.2008
Release NL
28.05.2009
Release DVD
23.02.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Yôjirô Takita | Cast: Masahiro Motoki (Daigo Kobayashi), Tsutomu Yamazaki (Ikuei Sasaki), Ryoko Hirosue (Mika Kobayashi)| Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2008

Films hebben vaak een lastige weg te gaan richting roem en succes. Soms staan regisseurs zelf nog het meest perplex als hun film een onverwacht hoge vlucht neemt. Het overkwam de Japanse Yôjirô Takita. Zijn Departures won in Amerika terecht de Oscar voor beste buitenlandstalige film. Een must-see voor de liefhebber van exotische cinema.

Departures heeft meteen al een streepje voor door de manier waarop humor wordt gecombineerd met het zware onderwerp van de film, het ritueel afleggen van lijken. Toch is de film ondanks deze lichte toon allesbehalve luchtig. De professionele cellospeler Daigo Kobayashi speelt klassieke muziek in een groot orkest in Tokio. Als het orkest wordt ontbonden zit de jonge Daigo zonder werk en met een schuld van achttien miljoen yen voor zijn net nieuw gekochte cello. Zonder enige discussie besluiten zijn vrouw Mika en hij om de cello te verkopen en terug te gaan naar zijn ouderlijk huis op het platteland. Hier brengt het lot een advertentie onder zijn aandacht: ‘departures’, geen opleiding nodig, korte uren, voltijdbaan. Beiden denken dat het om een soort reisbureau gaat en vol optimisme bezoekt Daigo het kantoor. De kisten tegen de muur verontrusten hem geenszins, hij heeft er nog nooit één gezien. Als zijn mentor Ikuei Sasaki hem zijn werkzaamheden heeft uitgelegd, houdt hij ze voor Mika verborgen. “Het is iets ceremonieels” vertelt hij haar, en daar is geen woord van gelogen.

videotrailers & clips

Laatste reacties

gahm

"...Steengoed acteerwerk. Ga er maar even voor zitten tot ie je bij de strot pakt...."

Volksplein

"...Prachtige film over een moeilijk thema. De muziek die de scenes ondersteunen is geniaal uitgekozen......."

MrMister

"...Echt een goede film, ondanks de toch niet alledaagse thema. Aan de andere kant maakt dat de film ook......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Departures

acties