Goodbye Solo

Goodbye Solo (2008)

7,6 details

  • 91 Min
  • Drama
  • Verenigde Staten
91 Min Verenigde Staten

Solo is een aardige 34-jarige taxi-chauffeur in North Carolina en van Senegalese afkomst. Hij wordt door de 70-jarige blanke Amerikaan William ingehuurd om hem over twee weken naar een bergtop te rijden, waar William vanaf zal springen om te sterven. Solo weet William echter te overtuigen om tot die tijd zijn persoonlijke chauffeur te worden. Er ontwikkeld zich een bijzondere vriendschap waarin Solo hoopt, binnen die twee weken, William op andere gedachten te brengen.

Regie
Ramin Bahrani
Cast
Red West, Jim Babel, Souleymane Sy Savane, Diana Franco Galindo, Lane 'Roc' Williams, Mamadou Lam, Carmen Leyva, Peter N. Anyieth, Sarah S. Brooks, Lasheka Brown, Alexandra Dimopoulos, Neill Fleeman, Jamill 'Peaches' Fowler, Evelia Garcia, Chris Greene, Viktor Hernandez, Wel Mayom Jok, J. Malaak Juuk, Damian Jewan Lee, Linda Lindsly, Djibril Lo, Ken Lugen, Angus MacLachlan, Trevor Metscher, Caleb Paul, Christian Prince, Greg Prince, Jeff Prince, Navani Reyes, Catherine Sewell, Norman L. Sloan, Virgilio Tix, Donald Wardlow, Pat West.
Release
09.08.2008
Release NL
19.11.2009
Release DVD
18.05.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Ramin Bahrani | Cast: Souleymane Sy Savane (Solo), Red West (William), Diana Franco Galindo (Alex), Lane 'Roc' Williams (Roc), e.a. | Speelduur: 91 minuten | Jaar: 2008

In Goodbye Solo stapt de oude en zwijgzame redneck William in bij taxichauffeur Solo, een uiterst positieve en extroverte immigrant van Senegalese afkomst. De eerste lijkt op weg naar het einde, en de ander op weg naar een nieuw begin. De twee maken een afspraak die resulteert in een vrij onmogelijke, maar uitermate warme en boeiende verbintenis. Het levert tevens een heel goede film op, waarin belangrijke levensvragen en thema’s als de dood en de liefde niet worden geschuwd. De bekende Amerikaanse filmcriticus Roger Ebert ziet regisseur Bahrani als de ‘new great American director’. En daar is wat voor te zeggen.

Als William taxichauffeur Solo het voorstel doet om hem over een tiental dagen op te halen en naar een afgelegen plek te brengen voor duizend dollar, valt er een pijnlijke en allesomvattende stilte. Deze duurt echter niet lang. Solo is namelijk niet het type dat lang z’n mond kan houden en wil graag het fijne weten van deze geheimzinnige opdracht. Wat William van plan is wordt echter nooit uitgesproken. Wat wel duidelijk wordt, is dat William het nodige in zijn leven heeft meegemaakt en daardoor neergeslagen en moe is. Ondanks zijn eigen zorgen stelt Solo alles in het werk om William op te vrolijken en hem op andere gedachten te brengen. William is daarentegen net zo vastberaden zijn omgang met Solo tot een minimum te beperken en niet af te wijken van zijn ingeslagen weg.