Dreaming by Numbers

6,8 details

  • 75 Min
  • Documentaire
  • Nederland
75 Min Nederland

Elke gebeurtenis heeft een eigen getal volgens het Italiaanse getallenboek Grimas. Napolitanen nemen dit getallenstelsel bloedserieus en hopen er hun voordeel mee te doen. Dreaming by Numbers bezoekt een honderd jaar oud lottokantoor in Napels waar buurtbewoners en passanten dagelijks inzetten op voor hen belangrijke getallen. De cijferobsessie neemt soms hilarische proporties aan, ('welke getallen levert een droom over een manke kakkerlak op?'), maar achter het gokken gaan vaak tragische verhalen schuil. Een historicus ziet parallellen met Pythagoras' getallenleer, die op deze manier springlevend wordt gehouden in de Italiaanse volkscultuur.

Regie
Anna Bucchetti
Cast
Giuseppe Imbucci, Salvatore Marra, Angela Nioli, Maria Nioli.

Filmtotaal Recensie

Regie: Anna Bucchetti | Cast: n.v.t. | Speelduur: 75 minuten

Middenin een smalle, pittoreske straat staat een vervallen lottowinkeltje. Een oudere vrouw legt aan de lokettist uit hoe haar dochter die avond heeft gedroomd dat haar vader met zijn voeten in een emmer water stond. De lottobeamte hoeft er geen seconde over na te denken. Vader en dochter vormen samen het getal 81, de voet correspondeert met 53, water met 39 en de emmer met 4. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is, koopt de oudere vrouw op ieder van die getallen een lot. Wat klinkt als een laat-middeleeuws tafereel is in werkelijkheid aan de orde van de dag in het Italiaanse Napels. In de documentaire Dreaming by Numbers laat de Nederlandse regisseur Anna Bucchetti zien hoe de inwoners van Napels anno 2005 hun dagelijkse problemen te lijf gaan door simpelweg hun hoop te koesteren. De lotto is voor hen dan ook geen weggegooid geld, want je moet toch kunnen slapen 's nachts?

"Ze leggen hun geluk in onze handen," zo vertelt een van de twee zussen die samen het lottoloket in het benauwende straatje bestieren. De ene na de andere buurtbewoner stommelt het piepkleine winkeltje binnen en laat de loketbeamtes hun dromen verklaren en er corresponderende getallen aan verbinden, waarmee ze die week meespelen in de lotto. Het spel is voor deze arme Napolitanen meer dan een kraslotje bij de sigarenwinkel. De lotto is namelijk niet alleen het sociale gebeuren van kletspraatjes rondom het loket. In Napels is het een eeuwenoude traditie, die is uitgegroeid tot een heus sociaal en maatschappelijk netwerk en voor velen een goede reden vormt om 's ochtends op te staan.