Effi Briest

Effi Briest (2009)

5,4 details

  • 118 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Duitsland
118 Min Duitsland

Duitsland negentiende eeuw. De zeventienjarige Effi Briest sprankelt van leven als ze door haar ouders wordt uitgehuwelijkt aan een oudere hertog. Hij ziet haar als zijn trofee en hij neemt haar na hun huwelijk mee naar zijn huis in een saai provinciaal stadje, waar hij weinig tijd heeft voor haar en ze zichzelf moet zien te redden. Dan ontmoet ze een jonge luitenant die haar uitdaagt en weer een sprankje geluk in haar leven brengt. Jaren later ontdekt haar man, de hertog, de liefdesbrieven van de twee geliefden. En zoals de adellijke wetten voorschreven in die tijd, daagt de hertog de luitenant uit voor een duel en gooit hij zijn vrouw het huis uit. De beschaamde Effi is nu gedwongen op zichzelf te gaan wonen, wordt gemeden door de adellijke klasse en verstoten door haar familie.

Regie
Hermine Huntgeburth
Cast
Sebastian Koch, André Hennicke, Rüdiger Vogler, Arndt Schwering-Sohnrey, Barbara Auer, Juliane Köhler, Margarita Broich, Mirko Lang, Julia Jentsch, Thomas Thieme, Misel Maticevic, Thilo Wedell, Heike Warmuth, Carina N. Wiese, Sunnyi Melles.
Release
25.06.2009
Release NL
25.06.2009
Release DVD
24.11.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Hermine Huntgeburth | Cast: Julia Jentsch (Effi Briest), Sebastian Koch (Geert von Instetten), Juliane Köhler (Luise von Briest), Barbara Auer (Johanna) | Speelduur: 121 minuten | Jaar: 2009

Waarom? Dat is de eerste vraag die zich opdringt na het bekijken van Effi Briest. Waarom was het nodig om na drie eerdere verfilmingen van het klassieke boek van Theodor Fontane, waaronder die van Rainer Werner Fassbinder met zijn muze Hanna Schygulla in de hoofdrol, aan een nieuwe verfilming te beginnen? Het feit dat de film het antwoord op die vraag niet kan geven, zegt genoeg over de kwaliteit van deze versie van Effi Briest, geregisseerd door Hermine Huntgeburth.

De roman Effi Briest is geschreven in 1894 en geldt als het Duitse equivalent van meesterwerken als Madame Bovary en Anna Karenina. Hoewel die laatste twee meer naamsbekendheid genieten, is Effi Briest van even grote invloed geweest op de Duitse literatuur als de genoemde boeken op de Franse en Russische literatuur. Hermine Huntgeburth volgt het boek grotendeels trouw, maar heeft het einde enigszins veranderd om het verhaal aan te passen aan de huidige tijd en het een feministisch tintje mee te geven. De veranderingen aan het verhaal zijn echter zo miniem dat het een remake niet rechtvaardigt.