24 City

24 City (2008)

7,1 details

  • 112 Min
  • Drama
  • China
  • Hongkong
  • Japan
112 Min China

De fabriek "Chengdu Engine Corporation" werd in 1958 opgericht voor de productie van vliegtuigmotoren en is vooral bekend onder de militaire codenaam Factory 420. Het terrein veranderde in een kleine gemeenschap inclusief school en bioscoop. In negen "interviews", zien we de geschiedenis van de verandering van Factory 420 in luxe appartementencomplex "24 City". Aan de hand van de te slopen staatsfabriek reconstrueert Jia Zhang-ke een halve eeuw Chinese sociale en economische geschiedenis.

Alt titel
Er shi si cheng ji
Regie
Zhang Ke Jia
Cast
Joan Chen, Tao Zhao, Liping Lu, Jianbin Chen.
Release
27.09.2008
Release NL
03.09.2009
Release DVD
09.02.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Jia Zhangke | Cast: Joan Chen (Gu Minhua / Xiao Hua), Liping Lü (Hao Dali), Tao Zhao (Su Na) | Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2008

In 24 City horen we de verhalen van oude fabriekswerkers die in staatsfabriek nummer 420 oorlogstuig voor de luchtmacht produceerden tijdens diverse oorlogen. De fabriek heeft echter plaats moeten maken voor het appartementencomplex 24 City. De geïnterviewde oud-arbeiders vertonen vaak fysieke slijtage vanwege het harde werk dat ze in die tijd moesten verrichten, maar de meesten zijn toch nog vol vreugde en stille trots wanneer ze hun herinneringen aan ons voorleggen. Deze blinde liefde van de arbeiders voor de omstreden communistische ideologie is Jia Zhangkes stokpaardje en het maakt hun verhalen des te interessanter, iets wat wellicht nog fascinerender is vanuit een westerse blik.

Zhangke toont de dingen voornamelijk zoals ze zijn. De statige shots van de ingang van fabriek 420 waar tientallen in blauw gehesen arbeiders vroeg in de ochtend in rijen naar binnen drommen, worden eenvoudig afgewisseld met shots van metaalbewerking en close-ups van geconcentreerde fabriekswerkers. Het blijft iets magisch om te kijken naar beelden van deze monotone werkzaamheden, die toch fascinerend zijn in hun eenvoud. De observaties van deze werkzaamheden benadrukken het documentaire-element in de film en plaatsen de verhalen van de fabriekswerkers in een context.

videotrailers & clips