Creation (2009)

How he saw the world changed it forever

6,0 details

  • 108 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Verenigd Koninkrijk
108 Min Verenigd Koninkrijk

Charles Darwin (Paul Bettany) is naast wetenschapper ook een liefhebbende vader en echtgenoot. Zijn diepgelovige vrouw is het echter zeer oneens met zijn schokkende theorieën over de evolutie. Daarnaast worstelt Darwin met de dood van hun tienjarige dochtertje.

Regie
Jon Amiel
Cast
Benedict Cumberbatch, Jennifer Connelly, Paul Bettany, Toby Jones, Jeremy Northam, Jim Carter, Teresa Churcher, Martha West, Zak Davies, Pauline Stone, Harrison Sansostri, Christopher Dunkin.
Release
25.09.2009
Release NL
07.01.2010
Release DVD
03.08.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Jon Amiel | Cast: Paul Bettany (Charles Darwin), Jennifer Connelly (Emma Darwin), Jeremy Northam (pastoor Innes), Toby Jones (Thomas Huxley), Benedict Cumberbatch (Joseph Hooker), e.a. | Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2009

"You’ve just killed God", roept wetenschapper Thomas Huxley in Creation enthousiast uit na het lezen van Darwins eerste bevindingen. Thomas Huxley kennen wij tegenwoordig vooral als ‘Darwins Bulldog’ omdat hij de evolutietheorie gebruikte in zijn eigen fanatieke strijd tegen de kerk. Darwin zelf was er een stuk minder happig op om God te vermoorden. Er was veel mis met de kerk, maar God helemaal uit het leven bannen was misschien nog wel erger. Dat zou het einde betekenen van hoop, liefde en eer, en brute overlevingsdrang zou vervolgens de dienst uitmaken.

Dat het met de moord op God uiteindelijk niet zo’n vaart zou lopen en dat zowel God als de kerk nog altijd zeer sterke spelers in onze samenleving zijn, konden Darwin en Huxley toen natuurlijk nog niet weten, maar het maakt het dilemma van Darwin voor ons wel een stuk minder prangend. Het is wellicht ook hierom dat Creation niet focust op Darwins moeite met de consequenties van zijn eigen theorie, maar veel meer op zijn gezinsleven. Het maakt de film zeker tot een intrigerend portret, dat de man achter de evolutietheorie toont zoals we hem nog nooit gezien hebben. Het eindresultaat voegt helaas weinig tot niets toe aan het actuele debat over schepping en evolutie.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Creation Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Tarkus

"...Ik houd wel van biografische films, deze gaat over Darwin. Maar het is niet de film die ik voor oge......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Creation

acties